Successos

Successos

Un muntanyenc de Ripollet mor estimbat al Gra de Fajol

Els Bombers el buscaven des de divendres a la nit, quan van rebre l’avís que l’excursionista, que pretenia fer la cresta de la muntanya, no havia tornat

Juan Manuel Román Fernández, de 43 anys i veí de Ripollet (Vallès Occidental), va ser trobat mort pel GRAE dels Bombers ahir a la matinada, estimbat al Gra de Fajol, al Ripollès. Els Bombers el buscaven des de les 9 del vespre, quan van rebre l’avís que el muntanyenc no havia tornat de la seva ruta prevista a la cresta del Gra de Fajol. Els Bombers van anar a la zona i van trobar el vehicle de Román aparcat a Setcases, en una zona propera a l’estació d’esquí on és habitual que deixin els vehicles els muntanyencs que volen pujar a l’emblemàtica muntanya del Ripollès. La informació que tenien els equips d’emergència era que Román volia fer la cresta el Gra de Fajol Gran (2.714 m) i els Bombers van dedicar els esforços a aquesta zona. Cap a els 3 de la matinada, van localitzar el cos del muntanyenc en una zona de difícil accés. Tots els signes apunten que va patir una caiguda accidental. Amb la baixada de temperatura dels darrers dies, a la zona ja comença a haver-hi neu i glaçades, que dificulten les activitats muntanyenques. El rescat del cos i l’aixecament del cadàver el van fer al matí, de clar, els Mossos de muntanya, en qualitat de policia judicial, després que el jutjat de Ripoll ordenés la diligència. El rescat va ser dificultós perquè no es va poder utilitzar l’helicòpter per culpa del vent i el cos va haver de ser baixat en llitera. El cos de la víctima, que presentava politraumatismes, va ser traslladat a l’Institut de Medicina Legal de Girona, on avui és previst que se li faci l’autòpsia, per determinar les causes exactes de la mort, tot i que tots els indicis apunten a una mort accidental per precipitació. De totes maneres, es faran proves toxicològiques i biològiques.

Muntanyisme letal

No és el primer accident de muntanya que costa la vida a un excursionista al Ripollès. Encara no fa un any, el 12 desembre del 2016, un jove de 27 anys i veí de Barcelona, Xavier Alabart Barba, va morir mentre estava fent fotografies als ocells, a la zona del Gra de Fajol Petit (2.567metres), a uns 300 metres del refugi d’Ulldeter. L’home es va precipitar daltabaix per causes que es desconeixen i va anar a parar al mig d’un dels canals. Com a conseqüència de l’impacte, es va fer un traumatisme cranioencefàlic i, malgrat els esforços dels equips d’emergències, alertats per un testimoni que va veure l’accident, per intentar reanimar-lo, va acabar morint. La víctima era molt coneguda a la capital catalana dins l’àmbit, sobretot, de la creació audiovisual i fotogràfica. Era molt aficionat a la fotografia d’espais naturals i havia fet moltes exposicions.

El 7 de gener passat, un muntanyenc que feia una travessa amb grampons amb vuit companys més a la zona del pic de l’Infern, a Queralbs, va morir després de caure i despenyar-se pel vessant de l’Estat francès de la muntanya. La víctima, Narcís Anglada Borrell, de 57 anys i veí de Bordils, va caure per un desnivell d’uns 200 o 300 metres quan ja eren a uns 20 metres del cim del pic de l’Infern.

El 10 de febrer del 2015, va ser trobat mort a la zona de Vallter el fotògraf de Torelló Eduard Solà, que havia sortit a fer una ruta de muntanya i no va tornar. El cos va ser trobat entre la bassa de Vallter i la zona de la font de la Perdiu

El 9 de febrer del 2009, Claudio Tinoco Ortuño, Claudix,un veí de Rubí de 33 anys i muntanyenc amb gran experiència, va ser trobat mort, sepultat per una allau de neu al coll del Pal, a la muntanya del Costabona, al Ripollès. Tinoco va emprendre en solitari l’ascens al Costabona amb raquetes de neu.

Supervivent

I el 12 de febrer del 2016, un noi de 20 anys veí de Montagut es va fer ferides molt greus en estimbar-se al Gra de Fajol Petit. El jove, que es va precipitar des d’uns 150 metres d’alçada, va haver d’estar ingressat a la UCI de l’hospital Josep Trueta, però va sobreviure. L’esportista anava acompanyat d’una noia d’Olot i d’un noi de Sant Joan les Fonts, tots de 20 anys, que van ser els qui van avisar els serveis d’emergència. Els equips de salvament de muntanya dels Bombers van treure el ferit amb helicòpter.

LA XIFRA

43
anys
tenia la víctima de l’accident de muntanya mortal al Gra de Fajol.

LA DATA

10.11.17
El muntanyenc
de Ripollet va emprendre la pujada al Gra de Fajol. Al vespre no havia tornat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia