Successos

L’abat de Montserrat demana perdó pels abusos sexuals

Josep Maria Soler afirma que actuarà segons el que dictamini una comissió d’anàlisi dels casos denunciats

Un denunciant vol que l’abat dimiteixi per haver encobert els fets durant 20 anys

L’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va demanar ahir perdó a les víctimes dels abusos sexuals comesos per “persones consagrades a Déu”, en referència a les denúncies que des de fa dues setmanes apunten a Andreu Soler, fundador dels escoltes de Montserrat i mort el 2008. “Els fets denunciats han colpit tothom, també i d’una manera molt intensa la nostra comunitat”, va dir l’abat, que hi va afegir: “Davant d’aquests fets, els meus germans de comunitat i jo demanem humilment perdó a les víctimes; ens solidaritzem amb el seu dolor i els oferim el suport de la comunitat.” L’abat va afirmar que els abusos als menors dolen “profundament” als membres de la comunitat “perquè fereixen la part més vulnerable de les víctimes i traeixen la confiança que havien posat en ells”, i va fer extensiva la petició de perdó a aquells que s’han escandalitzat o han perdut la confiança en l’Església per aquests fets.

L’abat de Montserrat, que va criticar els que “han semblat que estenien la sospita d’agressors sexuals al conjunt dels monjos”, no només es va disculpar per l’actuació del presumpte abusador sinó que es va comprometre a aclarir els fets i atendre les víctimes: “Hem creat una comissió externa que analitzi els casos que es puguin denunciar. I després actuarem en conseqüència, donarem els resultats de la investigació de la comissió tot seguint el protocol establert pel papa Francesc i per les nostres esglésies particulars.”

L’abat va pronunciar aquestes paraules en l’homilia durant la missa a la basílica. Abans de la missa, Miguel Ángel Hurtado, el primer que va denunciar els suposats abusos del monjo, va encapçalar una protesta amb el suport de Juan Cuatrecasas, pare d’un noi que va denunciar abusos en una escola de l’Opus Dei a Navarra, i Peter Saunders, fundador d’una associació anglesa contra abusos a menors.

Per a Hurtado, que calcula que hi ha hagut almenys cinc víctimes més de Soler, la petició de perdó és insuficient i manté l’exigència de dimissió de l’abat, a qui acusa d’haver encobert durant 20 anys els abusos del monjo. “L’abadia ha reconegut que en vint anys no va denunciar el delicte a la policia, no va obrir una investigació canònica formal, no va informar el Vaticà mentre Soler era viu i no va començar a buscar víctimes fins 48 hores després que comencés l’escàndol.” Respecte de la comissió ara anunciada, Hurtado creu que no té credibilitat perquè “ha estat escollida a dit per l’abat”, i reclama que sigui una comissió independent, liderada pel Síndic de Greuges, la que investigui l’abast dels possibles casos de pederàstia al monestir de Montserrat.

LES FRASES

Els meus germans de comunitat i jo demanem humilment perdó a les víctimes i ens solidaritzem amb el seu dolor
Hem creat una comissió externa que analitzi els casos que es puguin denunciar
Josep Maria Soler
Abat de Montserrat
L’abadia ha reconegut que no va denunciar el delicte a la policia ni va obrir una investigació
Miguel Ángel Hurtado
Denunciant

“Ficava la mà sota el pijama i em tocava els genitals”

R.M.B.

Miguel Ángel Hurtado, que exerceix com a psiquiatre infantil a Anglaterra, denuncia des de fa temps haver estat víctima d’abusos, però no va ser fins fa dues setmanes que va assenyalar el monjo com l’agressor. Segons Hurtado, els fets es remunten al 1998, quan tenia 16 anys. “El germà Andreu triava víctimes vulnerables, es guanyava la confiança i posteriorment parlava de temes sexuals.” En el seu cas, “es colava a l’habitació, em ficava la mà sota el pijama i em manipulava els genitals. Un cop em va donar un petó amb llengua. Vaig veure que era un comportament abusiu i vaig avisar l’abadia.”

Ni el llavors abat, Josep Maria Bardolet, ni l’actual el van denunciar, segons Hurtado. Li van oferir 7.200 euros per pagar el suport psicològic “i van desterrar el germà Andreu al monestir del Miracle sense informar els pares que s’havia fet per pederàstia”. Hurtado va tornar els diners el 2015, quan va descobrir un llibre dedicat a la tasca del fundador dels escoltes de Montserrat. “Com podien publicar una foto d’un pederasta amb fotos de les seves potencials víctimes? Hi havia una foto meva.” Hurtado té ara en marxa una campanya, amb 514.413 firmes, on demana que els delictes sexuals contra menors no prescriguin, com va passar amb el cas que denuncia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia