Successos

Detingut un monjo de Poblet per tocaments a una menor

L’abat de la comunitat l’ha apartat cautelarment de tota activitat i ha ordenat obrir una investigació canònica

  • El monestir de Poblet JOSEP LLUIS ERAS.
  • VÍDEO: Declaració Pare Abat

Un monjo cistercenc del monestir de Poblet (Conca de Barberà) va ser detingut ahir acusat d’un delicte de presumptes tocaments sexuals a una menor d’edat que hauria comès el passat 15 d’agost. L’abat de la comunitat, Octavi Vilà, ja l’ha apartat cautelarment de tota activitat, han informat a Efe fonts del monestir.

Es tracta del primer cas d’abusos que afecta a la comunitat cistercenca d’aquest emblemàtic monestir reial, un dels més grans d’Europa, i ha causat una profunda consternació entre els integrants de l’ordre, que han estat informats pel propi abat, qui no ha revelat la identitat de l’acusat per preservar la seva presumpció d’innocència mentre duri la investigació.

L’abat, que va rebre ahir la informació dels Mossos d’Esquadra del motiu de la detenció del monjo, ha ordenat obrir una investigació canònica prèvia, i, d’acord amb el Consell del Monestir, ha prohibit cautelarment al monjo exercir els seus drets capitulars, fer qualsevol activitat pastoral i abandonar la clausura.

L’abat també ha retirat al monjo tots els seus drets capitulars i ha informat dels fets a la Congregació per a la Doctrina de la Fe del Vaticà, a la qual traslladarà el resultat de la investigació al més aviat possible. L’abat ha expressat la “plena col·laboració” amb les autoritats policials i judicials per aclarir els fets i depurar les responsabilitats que es poguessin derivar, tot i que ha demanat respectar el dret a la presumpció d’innocència de l’acusat.

Segons han informat a Efe fonts dels Mossos d’Esquadra, el monjo va quedar arrestat ahir després de ser citat a declarar en la comissaria de Valls (Alt Camp), està pendent de passar en les properes hores a disposició judicial i se l’acusa d’un delicte contra la llibertat sexual per tocaments.

En un comunicat, la comunitat cistercenca de Poblet ha mostrat la seva “solidaritat i suport a tots aquells que es puguin sentir afectats amb aquests fets, particularment amb la família de la menor”.

“Ens dol profundament aquesta situació i manifestem de manera contundent el compromís i la voluntat de lluitar contra tot tipus d’abusos a l’Església”, subratlla el comunicat.

“Aquest Monestir -afegeix-, lloc estimat pels catalans i gent de tot el món per l’acolliment religiós i cultural que aquí es presta, amb les oportunes mesures de prevenció que s’estan implementant, ha de ser sempre un lloc absolutament segur per a la infància i la joventut. Ens encomanem a la vostra oració”, conclou el comunicat de la comunitat de Poblet.

El Monestir de Santa Maria de Poblet es troba situat a la comarca tarragonina de la Conca de Barberà, entre les poblacions de Vimbodí, terme municipal al que pertany, i de L’Espluga de Francolí, protegit a la vessant nord de les muntanyes de Prades.

El Monestir de Poblet és un gran conjunt arquitectònic, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1991, es pot comptar entre els monuments monàstics més importants d’Europa i en ell reposen les restes de diversos reis de la corona catalano-aragonesa, sobretot després que Pere III el Cerimoniós (1336-1387) va fer del monestir panteó reial de la dinastia.

Al monestir de Poblet descansen, entre d’altres, les restes de Jaume I (mort en 1276), Pere IV el Cerimoniós (mort en 1387) amb les seves tres esposes: Maria de Navarra, Elionor de Portugal i Elionor de Sicília; Ferran I d’Antequera (1416) i la seva dona Elionor d’Alburquerque; Martí I l’Humà (1410) i Alfons V el Magnànim (1458).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia