Successos

Quadern negre

Tura Soler

Apareix mort un assassí llegendari desaparegut

‘El Loco’ va ser condemnat a 27 anys de presó per la mort d’Andrea Arenas, un crim que va alçar la llei gitana

Quan només falten dos dies perquè es compleixin 28 anys de l’assassinat de la jove de Figueres Andrea Arenas Salazar (un crim que va generar revenges i intents de revenges en aplicació de la llei gitana), s’ha sabut que ha aparegut mort Emilio Ortega Moreno, àlies El Loco, que va ser condemnat a 27 anys de presó per l’assassinat.

El 4 de març passat, els Mossos de Lleida van rebre un avís a través del 112 d’un cosí d’Emilio Ortega que informava que l’havia trobat mort en una nau abandonada d’Alcoletge, al Segrià. Els Mossos tenien una denúncia per desaparició que havia presentat la seva mare aquest mes de març passat, en què havia exposat que no tenia notícies del seu fill des del 2014, és a dir, des de fa deu anys. La mare va exposar en la seva denúncia que pensava que el fill, que tenia una malaltia mental, a partir de la seva sortida de la presó, vivia en la indigència per la zona de Mollerussa, sense domicili conegut i refugiant-se en edificis abandonats. I en una nau abandonada el va trobar el seu cosí. Quan els Mossos van accedir a la nau van descobrir el cadàver en avançat estat de descomposició, mig momificat, nu, però amb el calçat posat. També van trobar la seva documentació. L’autòpsia va determinar que l’home havia tingut una mort biològica d’etiologia indeterminada. Coneixedors de la mort d’Emilio Ortega, membres del clan Salazar, els familiars de la noia assassinada, ja han mostrat el seu rebuig per la possibilitat que sigui enterrat al cementiri de Figueres, on hi ha enterrada Andrea Arenas. Després de l’assassinat de la jove van protagonitzar diversos episodis violents, tirotejos inclosos, contra els familiars de l’homicida, que en aplicació de la llei gitana van ser desterrats de Figueres i inicialment es van instal·lar al barri de la Font de la Pólvora, a Girona, on també es van perpetrar actes de revenja, que van generar ferits, detencions i judicis. Andrea Arenas, que tenia 17 anys, va ser vista per darrer cop amb vida el 12 d’abril del 1996 i el seu cadàver carbonitzat i amb un fort cop al cap ventat amb una clau anglesa va ser trobat tres dies després en un paratge anomenat la Garriga, a Avinyonet de Puigventós. Les sospites aviat es van dirigir cap a Ortega, després que el Renault 5 que solia conduir també aparegués cremat i amb una clau anglesa al maleter. Ortega va desaparèixer del barri del Bon Pastor el mateix dia que se celebraven els funerals per Andrea Arenas i no va ser detingut fins al 14 de maig, gairebé un mes després, quan es va presentar, amb un nom fals, a l’hospital Vall d’Hebron per curar-se unes ferides que segurament s’havia fet ell mateix. El cas de l’assassinat d’Andrea Arenas es recull en un dels capítols de la sèrie El forense, protagonitzat per Narcís Bardalet, que es pot veure a través de la plataforma 3Cat i que està a punt d’emetre’s a través de la programació de TV3.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia