Punt divers

L'endegament del riu Anoia utilitzarà per primera vegada a Catalunya totes les tècniques de bioenginyeria existents

CATALUNYA CENTRAL

La recuperació mediambiental del riu Anoia al seu pas per la façana urbana d'Igualada està utilitzant totes les tècniques de bioenginyeria del moment. De fet, es tracta d'un projecte innovador a nivell català i una obra 'emblemàtica' de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que pretén instaurar les bases per a propers projectes d'endegaments d'altres zones de Catalunya. Per exemple, per primera vegada, es construiran al riu Anoia unes esculleres de protecció que aniran tapades per una capa vegetal. Segons l'ACA, el projecte utilitza tècniques més properes a la jardineria que a l'enginyeria civil. L'obra bàsica s'acabarà a finals de juny i la replantació vegetal quedarà enllestida la primavera vinent.

Francesc Benet, cap de departament de projectes i obres de l'Agència Catalana de l'Aigua, ha explicat que les obres d'endegament han de garantir la seguretat de les zones properes, obrint una canalització suficient per absorbir riades d'aigua. Per Benet, fent una secció amb una capacitat de 700 metres cúbics per segon és 'més que suficient'. Paral·lelament, s'han d'assegurar els marges sòlids i els carrers de vora el riu i, per això, habitualment es fan esculleres i murs de formigó. En el cas del riu Anoia, però, es fan servir plantacions i recuperacions ambientals per als marges per la defensa. El tram de riu afectat per l'endegament té 2.200 metres i el projecte pretén aproximar el riu a la ciutat i fer que s'assembli el màxim a un riu natural. L'obra s'ha fraccionat amb dues parts, la primera que dotarà d'una forma morfològica mitjançant els moviments de terra i esculleres i una segona que comptarà amb una recuperació de la flora i la fauna.La secció del riu Anoia tindrà entre 40 i 50 metres amplada, disposarà de quatre passeres que comunicaran amb els camins laterals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.