Punt divers

La Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal del Bages commemora deu anys de lluita contra els incendis

La Catalunya Central i, en especial, el Bages és una de les comarques que han estat més castigades pels incendis. Els focs del Pont de Vilomara, l'any 1985, i el de Montserrat l'any 1986 van provocar una gran reacció social que va portar a la creació de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), integrades per propietaris forestals, ajuntaments i voluntaris. Anys més tard, els incendis dels estius del 1994 i del 1998, que van cremar unes 80.000 hectàrees entre tots dos, van marcar un punt d'inflexió en l'extinció. Xavier Jovés, coordinador de la Federació de les ADF, diu que van van servir per 'fer oficial' la feina que les agrupacions ja duien a terme de forma conjunta des de feia anys.

La Federació de les ADF de la comarca del Bages, que aplega onze ADF, va néixer precisament de la necessitat de cooperar. Xavier Jovés, coordinador de la Federació de les ADF del Bages, destaca que va ser el moment de donar 'forma oficial' al treball conjunt de prevenció i de lluita contra el foc que les agrupacions de defensa forestal duien a terme des de fa anys.David Pérez, coordinador de la Federació de les ADF del Bages i representant del Consell del Bages a la Federació, explica que a partir dels incendis dels anys 1994 i del 1998 el model d'extinció va canviar 'molt' i comenta que les ADF i els Bombers són més 'eficients' i que s'hi inverteixen més diners. En aquest sentit, Pérez destaca que s'actua 'més ràpidament' i que els incendis no es fan tant grans. Tot i així, explica que cada vegada que s'apaga un foc forestal és 'un bosc que va creixent' i alerta que 'pot arribar un dia en què unes condicions climatològiques adverses afavoreixin un foc forestal'.El coordinador de la Federació de les ADF del Bages destaca que el futur de l'extinció dels incendis passa per la prevenció i això, segons remarca, significa gestió forestal. La Federació de les ADF ha fet un pas més per reduir l'impacte dels incendis forestals amb la constitució d'una cooperativa de serveis que ha de fer realitat una xarxa de producció i distribució d'estella forestal provinent d'explotacions forestals sostenibles. Es tracta d'un producte d'alt valor energètic que és apte per ser consumit en calderes per a calefacció i aigua calenta sanitària. Un sistema que, per exemple, ja utilitzen a la masia d'El Canadell, a Santa Maria d'Oló (Bages).Formació per garantir el relleu generacionalXavier Jovés, coordinador de la Federació de les ADF del Bages, explica que, des de la Federació, es treballa per donar entrada als joves. D'aquesta manera i amb l'objectiu de garantir el relleu generacional la Federació ha estat pionera en l'organització de cursos de formació de voluntaris, juntament amb el Consell del Bages. Jovés explica que hi ha molts joves que entren a les ADF però que els falta experiència. En els cursos se'ls dóna formació al voltant del coneixement del bosc, d'extinció d'incendis i de primers auxilis. A més, se'ls ensenya a treballar de forma 'coordinada' amb la resta de serveis d'emergències. Un reconeixement a la feina de les ADFLa Federació de les ADF de la comarca celebrarà el seu desè aniversari el 31 de maig amb diferents activitats al Palau Firal de Manresa. En aquest espai s'hi farà una concentració de tots els vehicles de què disposen les diferents ADF assistents. A més, es farà una exhibició de tala d'arbres per part de serradors professionals i també es podrà veure la màquina estelladora en funcionament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.