Successos

Disculpes militars que no diuen res dels projectils esgarriats

Els alcaldes de Sant Climent i d'Espolla obtenen el compromís que l'exèrcit restringirà la zona de perill

Els comandaments de l'exèrcit demanen disculpes pels projectils que van caure prop d'uns masos d'Espolla arran d'unes maniobres militars. Admeten l'error i s'avenen a qualificar els fets de gravíssims, però a hores d'ara no saben explicar com va poder passar, i s'iniciarà una investigació interna.

Olga Carbonell, alcaldessa de Sant Climent Sescebes, i Carles Lagresa, alcalde d'Espolla, es van reunir ahir amb Rafael Morenza, coronel de la base militar de Sant Climent (en presència del tinent general de la regió militar) per recollir explicacions dels fets que es van produir el 4 de novembre passat durant unes maniobres militars d'unitats militars procedents de Pamplona. Els alcaldes no només han rebut disculpes sinó també el compromís de l'exèrcit que es recularà 1 quilòmetre de la zona de caiguda de projectils i s'impedirà l'accés a aquesta àrea amb la instal·lació de tanques metàl·liques. Els alcaldes ho valoren positivament perquè la mesura evitarà que caçadors o vianants prenguin mal entrant per error a la zona més perillosa i que actualment no està ben definida materialment. Confien que aquestes tanques seran instal·lades a principi de l'any 2016.

D'altra banda, l'exèrcit també s'ha compromès a enviar unitats especialitzades a les finques afectades per netejar i recollir les restes dels projectils que han caigut fora dels límits del camp militar, alguns dels quals podrien encara no haver explotat.

Prèviament, els propietaris dels masos hauran d'autoritzar l'exèrcit perquè puguin entrar a les seves finques.

En dos masos de la zona dels Vilars, al municipi d'Espolla, els veïns van trobar aquell dia més d'una dotzena d'impactes, arbres trencats i nombrosos casquets de morter dispersos per la muntanya. Alguns dels projectils van explotar a 200 metres d'una casa, i ahir alguns dels veïns explicaven que fets similars ja s'havien produït fa anys.

“Que tanquin el camp de tir”

En la trobada que els alcaldes van mantenir ahir amb els comandaments de l'exèrcit, Carles Lagresa, alcalde d'Espolla, va demanar directament que s'aturi l'activitat del camp de tir, afegint que és “una llarga reivindicació dels veïns”. La resposta va ser que no pot ser perquè aquest camp de tir no l'utilitza només l'exèrcit sinó també altres cossos, com poden ser els Mossos d'Esquadra o policies municipals que fan pràctiques de tir. Un argument que no entén l'alcalde, que recalca que una cosa són pràctiques de tir de pistoles o fusells, i una altra és el llançament de projectils com morters o granades. Cada setmana, des de la base de Sant Climent, avisen els ajuntaments veïns dels dies i hores en què es poden produir pràctiques de tir. Des de Sant Climent, Olga Carbonell explica que si bé aquestes últimes setmanes s'han intensificat els avisos de pràctiques, cal atribuir-ho al fet que s'ha acabat el període de prohibició de fer foc, període durant el qual tampoc es poden fer pràctiques de tir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia