Societat

Més de 10.000 nens estudien fora del municipi on viuen

Més del 20% dels estudiants de primària i ESO de la regió central han de desplaçar-se per anar a escola, una de les xifres més altes del país

La dada augmenta al 57,17% en els alumnes de batxillerat i cicles formatius

El Moianèsés la comarca amb més mobilitat per raó d'estudis

Un total de 10.570 estudiants de primària i d'ES0 de la regió han de desplaçar-se fora del seu municipi per anar a escola, segons les últimes dades de l'Idescat sobre mobilitat obligada per raó d'estudi que corresponen al curs 2015/16. Aquesta xifra suposa que el 20,63% dels 55.827 escolars de la Catalunya Central no poden estudiar al seu municipi. La mobilitat a la regió és molt superior a la xifra global de Catalunya (11,8%) i està entre les més elevades del país, juntament amb el Pirineu i Aran (22%) i Penedès (18,1%).

En el cas dels estudis postobligatoris –batxillerat i cicles formatius–, el percentatge augmenta i més de la meitat (en concret el 57,17%) dels estudiants s'han de desplaçar a un altre municipi per anar a l'institut. En el global de Catalunya la mobilitat se situa en el 41,1%. També estan per sobre del 50% regions com les Terres de l'Ebre, el Penedès i el Pirineu.

En total, a les comarques centrals 18.491 dels 70.100 alumnes no universitaris estudien fora de la seva població. Les xifres inclouen les comarques del Bages, Berguedà, Osona, Moianès, Solsonès i Anoia. Amb la nova distribució territorial, en què bona part de l'Anoia passa a la vegueria del Penedès, les xifres de la regió central són del 17% d'estudiants de primària i ESO que no poden estudiar al seu municipi, i del 54,83% en el cas de batxillerat i cicles formatius.

Per comarques, el Moianès és la zona amb el percentatge més elevat de mobilitat obligada, tant per als estudis obligatoris, amb un 26,1%, com per als postobligatoris, amb un 75,6%. En el cas de primària i ESO, també superen la barrera del 20% de nens i nenes que estudien fora de la població a les comarques de l'Anoia, el Berguedà i el Solsonès. En canvi, el Bages se situa com la comarca amb menys percentatge de mobilitat, amb només un 15,4% dels alumnes de primària i ESO que s'han de desplaçar. Tot i això, en nombres absoluts és la comarca amb més desplaçaments (més de 18.000) perquè també és la zona de més població. Osona se situa amb 17.236 nens i nenes que s'han de traslladar a municipis veïns i el 18,8% de mobilitat.

Pel que fa a batxillerat i cicles formatius, a banda del Moianès (amb tres de cada quatre estudiants que es desplacen) també tenen xifres elevades de mobilitat per raó d'estudi Osona (62%) i el Berguedà (60%). El percentatge més baix és el del Solsonès, amb un 40%.

665 joves van a la universitat al municipi on resideixen

Només 665 dels 10.213 estudiants universitaris que hi ha residint a la regió han pogut estudiar al mateix municipi on resideixen, en alguns dels estudis superiors que hi ha a la Catalunya Central. A més, 1.175 joves sí que han pogut estudiar a la mateixa comarca on viuen. Per tant, gairebé dos mil ho fan prop de casa. Segons les últimes dades de l'Idescat, la gran majoria van a estudiar a una altra població. De fet, un total de 8.373 alumnes universitaris estudien tant fora del municipi com fora de la comarca, una tendència que es dóna a tot Catalunya, per la concentració important d'universitats que hi ha a Barcelona.

Es mouen sobretot dins la mateixa comarca

La major part de casos de mobilitat per raó d'estudis no universitaris es dóna dins la mateixa comarca. En concret, a la Catalunya Central hi ha 15.819 alumnes que cada dia es desplacen a municipis veïns. Però també n' hi ha 4.749 que el desplaçament el fan fora de la comarca on resideixen.

L'ESO registra la major part de desplaçaments

Per nivell d'estudis, és a l'ESO on hi ha una major mobilitat d'estudiants. En total, n'hi ha més de cinc mil que van a l'institut a municipis o fins i tot a comarques veïns. La xifra més baixa la registra l'educació infantil. En aquest cas hi ha 2.077 nens i nenes que van a escola fora el municipi. A primària n'hi ha 4.808.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia