Medi ambient

meteorologia

La major temperatura en alçada dels darrers 25 anys

El pic de calor d’avui deixa 41 ºC a Lleida i Organyà que no són rècord però sí ho ha estat la temperatura registrada a 1.500 metres d’alçada sobre Barcelona

No hi ha hagut rècord de calor a Catalunya en el pic d’aquesta primera calorada de l’any però a 1.500 metres d’altitud sobre Barcelona sí que s’ha mesurat la temperatura més elevada dels darrers 25 anys. Poblacions de ponent com Lleida i Organyà han arribat a 41 ºC i Baldomar i Oliana al voltant de 40,5 ºC però no s’ha superat la temperatura màxima de 43,8 ºC que va patir Alcarràs el juny del 2019 ni els 43,6 ºC de l’agost de l’any passat a Vinebre.

El ràdiosondatge realitzat a Barcelona aquest migdia ha mesurat 27,8 ºC a 850 hPa (uns 1.500 metres d’altitud sobre la ciutat), un rècord absolut en els seus 25 anys de dades a aquest nivell de referència, superant els 27,6 ºC del 14 d’agost del 2021 i del 23 de juliol del 2009, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Es tracta d’11 ºC per sobre de la mitjana climàtica de juliol.

De fet, a la capital catalana s’ha registrat la primera nit tòrrida de l’any –on la temperatura mitjana no baixa dels 25 ºC. Ha estat a Can Bruixa, on s’han registrat precisament aquests 25,0 ºC. L’arribada de la primera nit tòrrida a Barcelona s’ha avançat uns 25 dies des de l’any 1987, però enguany s’ha produït també 26 dies més tard que el 2022, un any en què les onades de calor van començar a sovintejar ja des de la primavera.

Paral·lelament la nit passada ha estat càlida arreu del país amb mínimes entre els 20 i 25 ºC no únicament a la costa sinó també a bona part de l’interior del país però també a sectors del Prepirineu. El SMC destaca els 24,3 ºC registrats a la capital de l’Urgell, Tàrrega. A l’alta muntanya la temperatura no ha baixat dels 15 ºC a 2.500 metres d’alçada.

De les dues de la matinada fins a les vuit del matí d’aquest proper dimecres, el SMC manté l’avís de situació meteorològica de perill per calor nocturna a les comarques costaneres des de les serres prelitorals a la primera línia de costa, un avís que no afecta només comarques marítimes com el Tarragonès, el Barcelonès, el Maresme o l’Empordà sinó també les veïnes del Pla de l’Estany, Gironès, el Vallès, l’Alt Penedès, l’Alt Camp o la Ribera d’Ebre. Res a veure, però, amb el perill molt alt per calor –de 5 sobre 6– que es preveia avui entre les dotze del migdia i les sis de la tarda a les comarques interiors i occidentals de la Noguera, el Segrià, el Pla d’Urgell i les Garrigues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona