mercat del ram
Fira concorreguda
El bon temps porta al Mercat del Ram de Vic entre 30.000 i 40.000 visitants, un 19% més que el 2016
Èxit de la mostra Cinquanta Cerveses Catalanes i decepció dels paradistes de l'Experience Market, a la plaça dels Màrtirs
El temps assolellat i unes temperatures primaverals s'han convertit en el millor aliat del Mercat del Ram de Vic d'aquest any. Bernat Vilarasau, gerent de l'organisme autònom de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic (Ofim), ahir al vespre en va fer un balanç molt positiu: “Ha sigut un èxit, hi ha hagut una gran afluència de públic i estem molt satisfets.” Es calcula que han passat pel Mercat entre 30.000 i 40.000 persones, gairebé un 19% més que l'any passat. Al recinte firal, les entrades venudes (invitacions incloses) han estat unes 18.000, gairebé un 20% més que el 2016. Vilarasau va destacar l'èxit, entre d'altres, de La Casa de Pagès, de l'Espai Terra i Cuina i del Concurs de Pintura Ràpida (47 participants), i va admetre que l'Experience Market havia punxat: “S'ha de valorar si consolidar-lo o buscar una alternativa.”
Una de les zones més concorregudes ha estat, sens dubte, la rambla del Passeig, on a la primera part hi havia la Mostra de Turisme, amb una àrea només destinada a Osona. “Dels quatre o cinc anys que fa que venim, aquest ha sigut el millor, sobretot pel temps, i perquè estem tots més junts i la gent no s'ho troba tant per casualitat”, va dir Magda Caparrós, de Turisme Rural Girona. Des de l'estand de l'Espai Natural Guilleries-Savassona, Aina Amat va comentar: “Hem repartit força fulletons i hem hagut de portar més pòsters; molta gent de Catalunya queda sorpresa de veure que té coses tan maques a casa.” Una mica més avall repetia l'Espai Terra i Cuina de productes de proximitat. Entre la quarantena de productors les opinions variaven. “De gent n'ha passat però no ha comprat; el Mercat Medieval és molt millor”, va opinar Encarna Ayala, d'Embotits Casa Sayós de Berga. En canvi, Imma Bagur, gerent del grup de cellers Marqués de Santa Inés de Torrelles de Foix, creia que aquest any havia anat “una mica millor que l'any passat”. “La gent es veu més predisposada a interessar-se pel producte, perquè en els anys de crisi es va notar molt la baixada de vendes”, hi van afegir des d'aquesta parada de vins i caves de l'Alt Penedès, amb presència al Mercat del Ram des de fa una desena d'anys.
La cara i la creu
Per completar l'Espai Terra i Cuina, a la plaça del Carbó, aquest any s'ha estrenat amb bona nota la mostra Cinquanta Cerveses Artesanes a Vic (CCCV), organitzada per l'associació Gat Graz. Un dels seus socis i organitzador de la mostra, Jordi Arnau, va explicar que hi han participat 33 productors de Catalunya, amb cerveses com ara l'Escuma de Mar (Blanes) i la Mandaripa (Artés) i algunes de tan rares com ara “una rossa amb cafè, cacau i vainilla”. “La resposta ha sigut molt bona i per ser el primer any s'ha vist una mostra bastant rodada; no teníem clar si el Mercat del Ram era el millor moment, però sembla que és una bona data; la fórmula i l'espai han sigut un encert”, va dir l'Arnau. A més d'actuacions musicals durant el dia, al costat hi havia degustacions, que ahir al migdia eren d'arròs, porc rostit i calçotada de Sant Fruitós del Bages.
Menys positiva era la valoració dels paradistes de l'Experience Market, un mercat de productes artesanals que s'estrenava a la plaça dels Màrtirs. “No s'han complert les expectatives, no hi ha hagut comunicació suficient i la gent no sap que som aquí; a aquesta plaça, no hi arriba ningú”, van dir les propietàries d'una parada de bijuteria i roba de Barcelona. Imma Homs, membre de Dacara, empresa organitzadora de l'Experience Market, va subscriure que estaven “descontents per la zona i perquè no s'ha fet gens de difusió”.
Fira del Dibuix, bitlles i castells a la plaça Major
Un dels escenaris més concorreguts, ahir al migdia, va ser la plaça Major. A la tradicional Fira del Dibuix, a les voltes de la part sud-est, s'hi va sumar el 7è Trofeu Mercat del Ram de Bitlles Catalanes i, a les dotze del migdia, va començar l'actuació castellera davant de l'ajuntament amb els Castellers de Barcelona, els Xics de Granollers i els Sagals d'Osona. Els primers van fer un tres de vuit, una torre de set i un quatre de vuit. Els vallesans van aixecar un cinc i un set de set, respectivament, i un quatre de vuit, i la colla amfitriona, un cinc de set, un set de set i un quatre de set amb agulla.