Infraestructures i serveis

Via lliure per fer la nova biblioteca i pisos a la Providència de Banyoles

Després de dos anys de negociació se signen uns convenis entre el Bisbat, l’Ajuntament i un promotor

El projecte implica una remodelació de l’entorn

Els diversos interessos que estaven en joc en el futur de l’antic convent i església de la Providència de Banyoles finalment han trobat un punt de consens que permetrà que, a mitjà termini, a la finca s’hi construeixi una biblioteca pública i uns habitatges. Per fer possible el que es pot considerar el gran projecte de ciutat dels pròxims anys a Banyoles, ahir es van signar diferents convenis, un dels quals estableix que el Bisbat de Girona dona a l’Ajuntament 915 metres quadrats de superfície de la finca, que té prop de 5.000 metres quadrats. Paral·lelament, s’ha establert que un promotor privat, Manel Puig, hi pugui aixecar pisos, que no podran superar els 6.490 metres quadrats de sostre. Si bé és prematur concretar quants habitatges hi haurà, el mateix Puig va facilitar ahir la xifra aproximada de 60. Tres d’aquests pisos i un local els haurà de cedir a l’associació Canaan (dedicada a les persones amb addiccions), i un pis i un habitatge, a Càritas Diocesana. Totes dues organitzacions hi tenen les seus, i en el cas de Canaan, fins ara el tracte amb el Bisbat consistia en un comodat, que ha quedat sense efecte. També s’haurà de deixar un pis a l’Ajuntament, per a fins socials.

Esponjament

Les noves construccions implicaran l’enderroc dels edificis actuals, almenys en una gran part. En el pla de millora urbana que el promotor haurà de redactar hi haurà de dibuixar una plaça, entre altres elements que faran canviar substancialment la imatge de la zona. “Deixarà de ser un espai decadent per ser un espai florent”, “serà un pulmó obert” que substituirà un edifici que “encotilla la ciutat” va explicar l’alcalde, Miquel Noguer, quan ahir va presentar els convenis juntament amb el bisbe, Francesc Pardo; el promotor, Manel Puig, i el president de Canaan, Joan Cáliz. Tots es van mostrar satisfets per l’acord assolit. El bisbe va assenyalar que les germanes de la Providència volien que el seu complex acabés sent per a la ciutat. Pardo va expressar la seva satisfacció també pel fet que el tracte permet a la ciutat dotar-se d’un nou equipament cultural, alhora que té en compte les necessitats d’espai de Càritas i Canaan.

LA XIFRA

5.000
metres quadrats
té la superfície de la finca, que es repartiran entre la biblioteca i els habitatges.

Comença un llarg procés

Totes les parts van subratllar que fins a l’inici de les obres poden passar uns quants anys. Pel que fa a la biblioteca, l’Ajuntament haurà de convocar un concurs per escollir el projecte i, posteriorment, un altre per adjudicar-ne les obres. Per la seva banda, el promotor dels habitatges ha d’elaborar un pla de millora urbanística i un projecte arquitectònic. Ni un document ni l’altre hauran de passar per la Comissió d’Urbanisme, sinó que podran aprovar-se directament amb el vistiplau del ple municipal, però tot i això, la tramitació serà llarga. “I caldrà buscar recursos”, va afegir-hi l’alcalde, referint-se al futur equipament cultural.

Consegüentment, ahir cap dels presents a la roda de premsa va gosar marcar un calendari. No obstant això, es té una referència, les dates que el conveni marca perquè Canaan deixi el local: finals del 2022, prorrogable a un any més tard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES