Infraestructures

Puigdemont acusa l'Estat d'haver “dimitit” de les seves responsabilitats d'inversió en infraestructures de mobilitat a Catalunya

El president del govern reivindica l'esforç de la Generalitat i els ajuntaments per fer possible l'arribada del metro a l'Aeroport de Barcelona

Xavier Garcia Albiol abandona l'acte inaugural de la L9 molest per les crítiques del president a l'Estat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acusat aquest divendres l'Estat d'haver “dimitit” de les seves responsabilitats d'inversió en infraestructures i mobilitat a Catalunya, i ha posat d'exemple la situació del servei de Rodalies. Puigdemont ha aprofitat la seva intervenció amb motiu de la inauguració de la Línia 9 Sud per denunciar davant el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, el que ha qualificat de “desconnexió sobtada” del govern espanyol en matèria d'inversió en transport públic.

El cap de govern ha començat el seu discurs reivindicant l'esforç de la Generalitat i els ajuntaments per fer possible l'arribada d'un dia “llargament necessitat” pel territori, per les empreses, pels estudiants i pels ciutadans en general. I ha subratllat que amb aquesta nova infraestructura “es fa un salt de gegant que té uns beneficis culturals, econòmics i de vertebració del país molt importants”.

Ara bé, ha volgut posar de manifest que si el metro finalment ha arribat a l'Aeroport de Barcelona no ha estat per l'esforç precisament de l'Estat, sinó tot el contrari. Al seu parer, han estat el govern i els municipis els que han sabut “donar resposta a les necessitats de mobilitat del país en un moment de recursos molt limitats”. “I això té molt més mèrit quan l'Estat ha dimitit de les seves responsabilitats en inversions en mobilitat i infraestructures”, ha etzibat. Ha assegurat que gràcies a aquest esforç de les administracions locals i de la Generalitat el ciutadà no ha notat res, el que demostra que “quan el govern té la responsabilitat de tirar endavant serveis d'infraestructures pot presentar un full de serveis excel·lent”.

Puigdemont ha remarcat que mentre que la puntualitat dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) és d'un 99%, la de Rodalies deixa molt que desitjar. A això li ha sumat els incidents constants, com per exemple els del passat dimarts. “Allà on ens ha tocat gestionar a nosaltres hi ha bons resultats”, ha conclòs.

En general, ha lamentat la “desconnexió sobtada de l'Estat” en matèria de finançament del transport públic. En aquest marc, ha dit que s'ha produït un 40% de davallada de les seves aportacions, passant de 150 milions d'euros als 95 milions. El president ha remarcat que “això no és una opinió, sinó que són dades”. Tampoc són interpretacions, sinó “fets”, ha continuat, el que va passar dimarts a Rodalies.

El president de la Generalitat ha agraït l'esforç dels ajuntaments, que “més que doblen l'esforç econòmic de l'Estat”, i s'ha compromès a continuar col·laborant perquè a Catalunya hi hagi una mobilitat sostenible. “Si no ho som nosaltres, això no es fan. Si no fem les infraestructures no ens les fan”, s'ha queixat.

A l'acte d'inauguració de la línia 9 Sud del metro hi han assistit diversos exconsellers encarregats de les infraestructures en diferents governs de la Generalitat, com Lluís Recoder, Joaquim Nadal, Pere Macias i Santi Vila. També ha volgut ser-hi present l'expresident de la Generalitat Artur Mas. El govern espanyol ha estat representat pel secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, després de la polèmica sobre la no invitació en un primer moment de la ministra de Foment, Ana Pastor. Així mateix, hi han assistit representants de diferents grups parlamentaris com Xavier Garcia Albiol (PP), Carlos Carrizosa (C's), o Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot).

Garcia Albiol ha decidit abandonar l'acte durant el discurs de Puigdemont molest per les crítiques del president català al govern espanyol.

De la seva banda, el portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa, ha criticat que Puigdemont hagi aprofitat la inauguració de la L9 Sud per “criticar i cultivar l'enfrontament amb el govern de Madrid en lloc de procurar parlar i fer que la política sigui un servei als ciutadans com aquesta inauguració”. Preguntat pel gest d'Albiol, que ha abandonat l'acte, ha reconegut que “cadascú fa el que creu oportú” però ha afegit que “no és convenient fer gestos polítics que incrementen la tensió”. Carrizosa s'ha mostrat satisfet pels veïns de la zona, pel moviment econòmic i pels barris per aquesta inauguració. “Estem contents i per això hem vingut a inaugurar aquesta obra tan important pels catalans”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses