Societat

La ultradreta intenta rebentar la manifestació del 9 d’octubre valencià amb agressions i enfrontaments

La marxa, amb el lema ’Sí al valencià’, surt amb retard i es veu obligada a finalitzar el seu recorregut en un altre punt

Grups d’ultradreta han intentat rebentar la manifestació organitzada per la Comissió 9 d’octubre, integrada per partits de l’àmbit de l’esquerra i el nacionalisme, a València i que enguany porta el lema de ’Sí al valencià’.

Moments abans de l’inici s’han viscut moments de tensió amb agressions a alguns dels manifestants. Centenars de persones, amb banderes espanyoles, senyeres i amb nombrosos càntics i insults, han ocupat el punt des d’on havia de sortir la marxa, sense que la policia hagués fet acte de presència encara.

Durant més de mitja hora el ultres i un grup de manifestants antifeixistes i independentistes han estat separats pel dispositiu policia. La capçalera de la manifestació ha sortit amb retard mentre aquest grup continua retingut. La manifestació no ha pogut acabar en el punt on tradicionalment ho fa, als peus de l’estàtua de Jaume I, a causa de l’ocupació d’aquest espai per la ultradreta.

La contramanifestació, que no estava convocada, ha continuat al punt inicial, on s’han produït enfrontaments verbals primer i posteriorment agressions per part del manifestants que havien acudit amb ànim que la marxa oficial no es produís. Els grups d’ultradreta cridaven “a por ellos”, “no passaran” i “catalanistes terroristes”. Segons alguns testimonis, diverses persones han patit agressions en carrers pròxims a la plaça Sant Agustí, entre elles un fotògraf d’un mitjà de comunicació.

Després de més de mitja hora, el grup retingut ha pogut incorporar-se a la manifestació, protegits pel dispositiu policial. Els manifestants d’ultradreta també s’han incorporat a la marxa, separats dels primers per furgonetes de la policia.

Al llarg de tot el recorregut la capçalera principal, integrada per representats d’entitats, sindicats i partits de l’esquerra al País Valencià ha estat increpats i amenaçats amb insults com “brossa”, “fills de puta”, vives a Espanya i “som valencians, mai catalans”. A banda i banda del carrer han hagut de ser escortats per la policia. La comitiva organitzadora de la manifestació cridava consignes com “sí al valencià”, “som gent de pau” i “llibertat d’expressió”.

Pròxims al punt on habitualment ha de finalitzar la manifestació, als peus de l’estàtua de Jaume I, la policia ha obligat els organitzadors a desviar-se, atès que la plaça estava plena de grups d’ultradreta. Finalment la manifestació ha acabat a la plaça Amèrica, on s’ha llegit un manifest. El text ha hagut de ser llegit amb un altaveu de la policia ja que tot el dispositiu audiovisual estava preparat en el punt on havia d’acabar la manifestació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia