Societat

metereologia

afectacions per la nevada

Més neu, demà, i a cotes molt baixes

Catalunya ha viscut un episodi de neu històric i demà podrien caure flocs a nivell de mar

és possible que torni a nevar dissabte

La predicció per aquest dijous febrer indica un nou episodi de neu a cotes baixes. La precipitació s’iniciarà a primera hora del matí a la zona del litoral i prelitoral central, mentre que de cara a la tarda es desplaçarà cap al sud i a partir del vespre minvarà fins a desaparèixer. La cota de neu serà d’uns 200 metres, tot i que no es descarta que en moments de xàfec es puguin veure flocs de neu o neu granulada fins a nivell de mar. Es podran acumular més de 2 centímetres per sobre de 400 metres. Divendres no s’esperen precipitacions, tot i que l’ambient serà molt fred, amb glaçades que podran ser entre moderades i fortes a l’interior i febles i puntuals al litoral. Davant d’aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos per risc de neu, per neu i per fred. Els models a mitjà termini indiquen un nou episodi de precipitació amb neu a cotes baixes que afectaria Catalunya de cara a dissabte, amb una temperatura que es mantindrà molt baixa tot el cap de setmana.

Catalunya ha viscut entre aquest diumenge i dimarts una nevada històrica al Prepirineu i sectors del Pirineu amb gruixos de mig metre de neu nova a moltes poblacions entre 1.000 i 1.500 metres d’altitud, sobretot del Prepirineu i vessant sud de la serralada, i de fins a un metres a les cotes altes. Les precipitacions de pluja també van ser abundants arreu del país, amb més de 50 litres a bona part del litoral, prelitoral i Pirineu, i amb màxims de més de 100 litres al voltant del massís del Garraf i en alguns punts del Montseny i del Pirineu.

Fora del Pirineu, entre diumenge i dilluns la neu va agafar a la serralada prelitoral i als altiplans de l’interior a partir d’uns 700 metres, amb gruixos superiors als 20 centímetres a les parts altes dels Ports, el Montseny, Guilleries i Collsacabra. En alguns moments, la neu va caure fins a cotes al voltant dels 400 metres com és el cas d’Osona i la Garrotxa durant la nit de diumenge a dilluns, o de les comarques de l’extrem sud dimarts al matí. El gruix màxim de neu acumulada ha superat el mig metre a partir de 1.000 o 1.200 metres d’altitud a bona part del Prepirineu i vessant sud del Pirineu. En alguns casos es tracta d’una nevada sense precedents, com a mínim en les últimes dècades, com és el cas de Das, on els 70 centímetres de neu acumulada entre diumenge i dilluns superen molt clarament els 49 centímetres mesurats el 8 de març de 2010. Per sobre dels 1.500 o 1.700 metres s’ha arribat a mesurar fins a prop d’un metre de neu nova al Prepirineu i al vessant sud del Pirineu com són els 94 centímetres d’Ulldeter, els 93 de Núria, els 86 del Cadí Nord o els 73 del Port del Comte.

Les grans acumulacions de pluja i neu al llarg de l’episodi han sigut possibles gràcies a la gran persistència de la precipitació, ja que en molts sectors va ploure o nevar de manera continuada entre 24 i 48 hores des de diumenge al matí i fins dimarts, amb una depressió en superfície gairebé estacionària entre el País Valencià i les Balears. La depressió no es va començar a retirar cap al Mediterrani fins dimarts, impulsant vent entre llevant i gregal que va desplaçar la precipitació cap al sud del Principat, amb una baixada de la cota de neu fins als 300 o 400 m a les Terres de l’Ebre. Les precipitacions de pluja també han deixat més de 50 litres a gran part del litoral, prelitoral, Pirineu i Prepirineu, així com a diversos sectors de la Catalunya Central, amb màxims superiors als 100 litres al voltant del massís del Garraf i en alguns punts del Montseny i del Pirineu. En canvi, la precipitació ha estat menys abundant (inferior als 20 litres) a cavall de la Segarra i l’Urgell, a l’oest del Segrià i, novament, en alguns punts de les Terres de l’Ebre i de l’Alt Empordà. Els valors més destacats són els 132,3 litres a Boí, 130,7 a Vallirana, 127,2 al Parc Natural del Garraf, 109 a Olesa de Bonesvalls o els 104,6 de Viladecans. Diverses estacions amb més de 20 anys de dades no havien registrat cap dia de febrer tan plujós com diumenge o el dilluns, com és el cas de Vallirana (Baix Llobregat). També, hi ha sectors del Garraf i l’Alt Penedès que feia més de 4 anys que no registraven un dia tan plujós com el dilluns, concretament a les estacions de Canyelles (60,6 mm), Canaletes (56,7 mm) o Sant Pere de Ribes – PN del Garraf (54,3 mm) no hi plovia tant en un sol dia des del novembre del 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.