Salut

Salut

Nova tècnica a Salt per a la detecció del càncer d’anus

L’hospital de Santa Caterina ha començat a aplicar l’anuscòpia d’alta resolució en homosexuals amb VIH

L’hospital Santa Caterina de Salt ha començat a utilitzar una nova tècnica, l’anuscòpia d’alta resolució, en el cribratge de prevenció de càncer anal. Aquesta tècnica permet la detecció precoç del càncer anal, sobretot a través de les lesions precursores en els pacients considerats de risc, fonamentalment en homes homosexuals i particularment en aquells que estan infectats pel virus de la immunodeficiència humana (VIH). El càncer d’anus és una malaltia infreqüent en la població general però en canvi presenta una incidència més elevada i progressiva en aquests grups de risc.

L’anuscòpia d’alta resolució és la tècnica d’elecció en el diagnòstic de la neoplàsia intraepitelial anal i és fonamental en el cribratge del càncer d’anus i les seves lesions precursores. “És una prova poc invasiva i ràpida”, explica la doctora Íngrid Vilaró, metgessa del servei de medicina interna del Santa Caterina. Requereix la utilització d’un colposcopi amb llum, equipat amb una lent magnificadora d’imatges que permet l’estudi de l’epiteli de transició del canal anal.

L’any 2017, el servei de medicina interna del Santa Caterina va atendre 260 persones amb VIH positiu, de les quals el 25% són homosexuals, que són els pacients als quals se’ls aconsella fer el cribratge a través de la nova tècnica. La prova, que s’ha implantat ara farà tres setmanes, ja s’ha fet servir en set pacients. A tres d’aquests malalts no els han detectat cap lesió premaligna i quatre estan pendents del resultat de la biòpsia que els van practicar després de la prova. A Catalunya, es detecten anualment entre 10 i 23% de lesions premalignes entre el col·lectiu d’homosexuals diagnosticats amb VIH positiu. Es calcula que entre el 2 i el 3% podrien desenvolupar un càncer anal. El Santa Caterina tracta cada any entre set i vuit casos nous de persones amb VIH. La prova per detectar la infecció per VIH es pot fer als CAP i a les farmàcies de forma anònima.

LES XIFRES

25
per cents
dels 260 pacients amb VIH positiu atesos al Santa Caterina l’any passat eren homosexuals.
7
malalts
han estat objecte ja d’aquest tipus de prova. En tres no s’ha detectat cap lesió premaligna.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia