Salut

Puntuen amb excel·lent el diagnòstic de l’Alzheimer

El Registre de Demències de Girona ha analitzat el procés diagnòstic de demència realitzat pels professionals dels hospitals de la regió sanitària

Aporta informació rellevant pel seu estudi

Els hospitals públics de la regió sanitària de Girona puntuen amb excel·lent en el diagnòstic de la malaltia d’Alzheimer, segons un estudi. El Registre de Demències de Girona (ReDeGi) ha analitzat el grau d’adherència de les recomanacions de les guies de pràctica clínica per realitzar un bon diagnòstic dels casos registrats. La investigació s’ha realitzat sobre una mostra aleatòria dels casos registrats durant el període 2007-2015 diagnosticats en algun dels set hospitals de la regió sanitària de Girona (Blanes, Campdevànol, Figueres, Palamós, Olot, Santa Caterina de Salt i Josep Trueta de Girona) i en total s’han analitzat 475 processos diagnòstics, dividits en dos períodes 2007-2011 i 2012-2015. La puntuació mitjana ha estat de 8,2 punts sobre 9 pel global dels anys i 7,9 i 8,5, respectivament, en els dos períodes. Els investigadors del ReDeGi han desenvolupat un índex d’adherència de nou elements, identificats per les guies com a rellevants en la realització d’un bon diagnòstic de demència i malaltia d’Alzheimer. Aquest índex recull, entre d’altres, la inclusió a la història clínica dels antecedents familiars, l’evolució dels símptomes cognitius i la discapacitat funcional, l’examen neurològic i neuropsicològic, una analítica específica i proves de neuroimatge com ara TAC i ressonància magnètica.

Els autors expliquen que aquesta millora entre els dos períodes es pot atribuir a diferents factors. D’una banda, la necessitat superior de concreció en persones amb símptomes més incipients (registra en un 60% casos en fase inicial o lleu) fa necessària més proves i un estudi més ampli. D’altra banda, el fet que els diferents professionals dels hospitals públics col·laborin conjuntament amb el Registre de Demències fa que s’estandarditzin més els procediments. La col·laboració de més de trenta professionals dels camps de la neurologia, geriatria i psiquiatria ha afavorit l’homogeneïtzació de criteris, diagnòstics i tractament.

LA XIFRA

475
processos
diagnòstics, dividits en dos períodes: 2007-2011 i 2012-2015.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.