Salut

“No corre ningú pels carrers”

Dos catalans que ara viuen a la Xina expliquen quina és la seva situació a les ciutats de Wuhan i Ulanhot

Els residents espanyols esperen poder ser repatriats a finals d’aquesta setmana

Mentre el coronavirus continua fent créixer el nombre d’afectats i defuncions a la Xina, els espanyols que estan atrapats a Wuhan, on hi ha hagut l’origen de la malaltia, estan esperançats de poder sortir de la ciutat i ser evacuats. Albert Aumatell i Miquel Àngel Muñoz són dos entrenadors de futbol catalans que a mitjan any passat van anar a provar sort al futbol xinès a l’equip del Wuhan Three Towns. Posteriorment han seguit camins separats: Aumatell ha continuat treballant a la capital de Hebei mentre que Muñoz va dirigir les seves passes a la ciutat xinesa d’Ulanhot, a la regió autònoma de Mongòlia Interior.

Aumatell ens explica que d’entrenadors catalans a Wuhan només hi queden ell i l’Eduard San José. Els altres que hi eren van marxar per les vacances de cap d’any i fins al dia 30 no havien de tornar a la feina: ara es troben que no poden tornar. “A les vacances de Nadal ja vàrem llegir alguna cosa que havia sortit un brot d’una malaltia però no vàrem saber com agafar-nos-ho”, explica l’entrenador. “Nosaltres vam tornar a la Xina el dia 8, vàrem començar a treballar l’endemà amb tota normalitat, gairebé dues setmanes. I va ser a partir del dia 20 que va començar a parlar-se’n més, del tema, vàrem començar a veure gent amb mascareta per la ciutat i pel metro, però en cap moment es va informar que fos una cosa molt alarmant”, relata Aumatell.

Aumatell explica que fins al dia 21 van fer una vida totalment normal: van anar a entrenar, van fer els partits... “A partir del dia 22 o 23 ja es va començar a parar tot el transport, el metro i aleshores és quan vam ser conscients que la situació era una mica més greu del que ens pensàvem.”

El darrer dia que l’entrenador català va poder sortir de casa seva va ser dijous de la setmana passada. Llavors va anar a fer la compra i ho va fer amb màscara quirúrgica. “Si hi hagués anat més tard potser no hauria trobat res”, reconeix. Actualment, explica que la ciutat té un aspecte desèrtic: “Ara mateix quasi no corre ningú pels carrers, molt poca gent, els pots comptar amb els dits d’una mà; i de cotxes, no n’hi ha cap perquè està prohibit.” De tota manera, Aumatell diu que està molt tranquil tot i que reconeix que té ganes de tornar a casa seva: “Fa una setmana que estic tancat a casa i, és clar, penso que tampoc puc fer la feina i he d’estar tancat.”

L’ambaixada espanyola ha estat en contacte en tot moment amb els tècnics, entre ells Aumatell, per informar-los de l’evacuació: “Estem tranquils, perquè estem pendents de marxar aquest cap de setmana; si hem d’esperar algun dia més, doncs ens esperarem.” Aumatell, però, es mostra molt crític amb els mitjans de comunicació, especialment amb els espanyols: “Els mitjans ibèrics no els consulto gaire perquè acostumen a ser molt alarmistes i sembla que només busquen sensacionalisme”, va subratllar.

Per la seva banda, Miquel Àngel Muñoz va deixar Wuhan l’octubre passat per iniciar un ambiciós projecte de formació des de zero a la ciutat d’Ulanhot juntament amb un altre entrenador català, un de gallec i un d’andalús. “Des de l’empresa Nama Sport em van proposar iniciar el projecte de crear una acadèmia de futbol a la ciutat que em va engrescar molt.”

La situació ha canviat totalment els darrers dies, assegura Muñoz, que diu que està en una mena “d’arrest domiciliari”. “Aquí totes les activitats estan suspeses, en espera que es notifiqui alguna cosa. Les botigues van obrint i no hi ha cap manca de subministrament, tot i que cada vegada els prestatges de les botigues estan més buits.”

A diferència de la situació d’Aumatell, Muñoz és més crític amb les decisions que s’han pres respecte a les repatriacions: “Tots els esforços estan centrats a treure el personal de Wuhan i ni l’ambaixada espanyola ni el consolat es plantegen cap mena d’actuació per a la gent que no és a Wuhan. El nostre sentiment és que estem deixats de la mà de Déu”, diu. Tot i això, Muñoz creu que ara és el moment de no marxar i mantenir la calma. “El projecte és molt interessant i bonic d’una gent molt honesta i que està molt il·lusionada per tirar-ho endavant”, diu l’entrenador català.

Aquí les activitats estan suspeses. Els prestatges de les botigues estan cada cop més buits
Ni l’ambaixada ni el consolat es plantegen cap mena d’actuació per a la gent que no som a Wuhan
Miquel Àngel Muñoz
Entrenador de futbol a Ulanhot, Mongòlia Interior (xina)
Ara mateix no corre ningú pels carrers, molt poca gent, els pots comptar amb els dits d’una mà, i de cotxes, no n’hi ha cap perquè està prohibit
Albert Aumatell
Entrenador de futbol a Wuhan

Comença l’evacuació d’estrangers

El Japó i els EUA van començar ahir a evacuar els seus ciutadans residents a Wuhan i la regió de Hebei. El govern nipó va noliejar un avió a principis de setmana i ahir un altre va arribar al principal aeroport de la capital del país amb 206 passatgers. Per la seva banda, el govern nord-americà també ha repatriat uns 200 ciutadans a la base de la reserva aèria March Joint, al sud de Califòrnia, i seran posats sota estricte control mèdic. Altres països com Austràlia, el Regne Unit, Alemanya o França estan en tràmits de seguir aquests passos. A més, la Casa Blanca està considerant la possibilitat de suspendre tots els vols des dels Estats Units a la Xina, un fet que la companyia britànica British Airways ja ha portat a terme. La companyia Starbucks ha tancat més de 2.000 cafeteries a la Xina, més de la meitat de tot el país, per l’expansió de la malaltia que han qualificat de “situació molt complexa”. Altres cadenes com McDonald’s o KFC també han tancat una part les seves botigues i responsables de l’empresa tecnològica Apple van informar ahir que la companyia havia tancat una de les seves botigues Apple Store.

D’altra banda, l’equip mèdic que ha establert els protocols d’actuació en cas que el coronavirus arribi a Catalunya va aclarir ahir que, al contrari del que havia informat dilluns, la grip no és més letal que el virus de Wuhan, que té una taxa de mortalitat del 3%, sinó clarament menys agressiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona