Salut

S’activa la nova normalitat amb por a la recentralització

JxCat, ERC i la CUP voten en contra d’un text que rep els vots del PP i Cs, que reclamen a Sánchez comandament únic

Vergés posa el punt de mira en la gent gran i els malalts crònics en cas de rebrot

Ús obligatori de mascaretes, distància de metre i mig, rentat de mans en centres públics i privats i la gestió autonòmica de les residències. A més a més, el govern espanyol es reserva, en cas d’excepcionalitat, és a dir, en cas de possible rebrot, la presa de qualsevol altra decisió.

Aquestes són, a grans trets, les principals mesures del decret de nova normalitat aprovat ahir al Congrés dels Diputats, les mesures del qual no difereixen gaire del decret de represa que el 18 de juny va aprovar el govern català. Mentre uns parlen de plans de contingència, el decret de represa obliga a fer plans sectorials, molts dels quals encara s’estan enllestint, com ara un dels més polèmics, el que afecta les residències de la gent gran.

El decret d’ahir al Congrés va tirar endavant amb 265 vots, els que sumen el PSOE, Unides Podem, PP, Ciutadans, PNB i altres grups minoritaris. Però malgrat les similituds en el contingut dels decrets, les forces independentistes (ERC, JxCat i la CUP), conjuntament amb Bildu, van votar-hi en contra sumant-hi 77 vots. El motiu: la falta de diàleg que al seu parer ha ostentat el govern espanyol a l’hora de negociar el decret, i l’ambigüitat i la desconfiança que provoca que el president Pedro Sánchez s’avingui, d’una banda, a negociar un text amb el PP i Cs, que han reclamat la recentralització de competències i el comandament únic en Sanitat, i de l’altra banda, també pari la mà a partits que reclamen justament el contrari. Aquesta geometria variable i certament contradictòria de Sánchez no va acabar de convèncer les forces independentistes i les nacionalistes. El PNB, que si va votar a favor ho va fer amb un toc d’atenció assegurant que el nou decret ha de tenir els dies comptats per tal que les comunitats agafin les regnes de la gestió del territori malgrat l’aparició de rebrots, tenint en compte que són les que millor coneixen el territori. També va recordar que, agradi o no, Espanya és un sistema autonòmic i, per tant, les comunitats han de recuperar totes les competències. Al darrere, una preocupació general que el projecte de llei que ara ha de donar cos legal al decret de la nova normalitat serveixi, per la porta del darrere, com a eina per recentralitzar competències tal com, de fet, va reclamar la diputada Ana Pastor al ministre Salvador Illa a canvi del sí del PP.

Preparant el setembre

Un nou confinament afectarà “les persones vulnerables, la gent gran i amb malalties cròniques”, va assenyalar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista a Ràdio 4. Aquestes “són les primeres que els direm de prendre mesures una mica diferents si el nombre de casos comença a augmentar, i que en la mesura del possible surtin el mínim de casa”, va explicar. Sobre el tancament d’escoles i un cop s’ha comprovat que els nens no són grans transmissors del virus, es prendran “unes decisions diferents en aquesta segona onada intentant mantenir la normalitat a l’escola a tot arreu on es pugui. Això no treu que en algun lloc molt determinat calgui fer-ho.” De moment, però, no coneixen el pla de resposta que prepara el govern espanyol en cas de segona onada. Amb tot, el govern ja té encarregats de cara al setembre material de protecció i que es treballa per tenir les residències el màxim de preparades, així com l’atenció primària. La consellera també ha descartat aplicacions per tal de rastrejar contactes de forma automàtica, per un component ètic i perquè “no tenen el rigor que haurien de tenir”.

LA FRASE

Ara tenim molt més lligam entre l’atenció primària, Salut Pública i les residències
Alba Vergés
consellera de salut

El Tren dels Llacs tornarà a circular el 4 de juliol

El Tren dels Llacs circularà a partir del 4 de juliol i estarà actiu tots els dissabtes fins al 31 d’octubre. Seran 15 circulacions en total: 13 del Tren dels Llacs Històric i 2 del Tren dels Llacs Panoràmic.

Sis investigacions penals més a residències

La fiscalia ha elevat a 42 les diligències penals que té obertes a Catalunya per la gestió de la Covid-19 en residències, sis més que la setmana passada; cinc a Barcelona i una a Manresa-Igualada.

Deu noves morts i 91 positius per la Covid-19

Ahir es van registrar deu noves morts per la Covid-19. Això situa el nombre de víctimes en 12.533. S’han detectat 91 positius, i el total puja a 70.864. Actualment hi ha 60 ingressats a l’UCI.

L’AMI recollirà en un llibre la feina dels alcaldes

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) publicarà un llibre en què recollirà l’experiència de 67 alcaldes de Catalunya sobre la gestió de la pandèmia de Covid-19. Es presentarà al setembre.

El zoo reobre limitat a la meitat de la capacitat

El Zoo de Barcelona va obrir portes ahir, després de l’aturada obligatòria del 14 de març. La capacitat està limitada a la meitat i obre cada dia entre les deu del matí i les set de la tarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona