Salut

Un viacrucis de 14 anys

El projecte d’un nou Trueta, impulsat pel govern tripartit, preveia construir el centre al costat de l’actual, però la inacció política i la crisi han demorat l’obra

El debat sobre l’emplaçament definitiu de l’hospital ha estat intens

El projecte del nou hospital Josep Trueta va començar sense cap debat sobre el seu emplaçament. La proposta, impulsada pel govern tripartit (PSC-ERC-ICV) el 2006 –amb una gironina, Marina Geli, com a consellera de Salut–, preveia la construcció d’aquesta infraestructura just davant de l’actual Trueta, a la vegada que també pretenia fer un campus de Salut en uns terrenys de Sarrià de Ter. El vell Trueta, un cop enllestit el nou, aniria a terra. Les obres, amb un cost previst d’uns 220 milions d’euros, s’havien d’iniciar a finals del 2007 i el nou hospital havia d’entrar en funcionament el 2011. D’aleshores ençà, però, res de res.

Les reticències que va despertar el projecte, els canvis de colors en els governs municipal i català i, sobretot, la greu crisi econòmica del 2008 van anar demorant l’inici de les obres fins a deixar el projecte completament aparcat. Els consellers que van succeir Marina Geli –Boi Ruiz (2010-2016) i Toni Comín (2016-2017)– van mostrar bones intencions sobre el futur de l’hospital de referència de la regió sanitària de Girona, però l’escassa voluntat política i la falta de diners van deixar el projecte en un estat permanent d’indefinició.

En els seus primers quatre anys com a conseller, el conseller Boi Ruiz en va donar una de freda i una de calenta. El juny del 2012 proposava uns terrenys alternatius als previstos inicialment pel govern tripartit per ubicar-hi el nou hospital, però sense sortir de Girona. Un any després va vincular el nou Trueta amb l’hospital Santa Caterina –traslladat a Salt el 2004– i va parlar de la possibilitat de construir-lo fora de la ciutat. El 2014, en una sessió al Parlament, va expressar la voluntat de “tenir un gran hospital amb un bon edifici a la zona nord de Girona”. La galleda d’aigua freda va arribar pocs mesos després, en una reunió amb els grups municipals de Girona. El govern català feia marxa enrere i renunciava a destinar recursos a un nou hospital. A canvi, preveia remodelar l’edifici actual, inaugurat l’abril del 1953.

El 2015, però, es va desenterrar la idea amb la redacció del pla funcional del nou hospital de referència a Girona. Alhora, la possibilitat de situar el centre fora de Girona agafava embranzida arran del procés de planejament urbanístic del sector sud de Salt, que preveia destinar l’espai de davant del Santa Caterina també a usos hospitalaris i universitaris. Començava una intensa partida d’escacs per decidir l’emplaçament definitiu del nou Trueta.

Enmig de declaracions d’intencions del nou conseller de Salut, Toni Comín, que el 2016 va prometre una gran inversió i un nou Trueta a mitjà termini, l’alcaldessa de Girona Marta Madrenas va moure fitxa proposant uns terrenys de Domeny, just al costat de la sortida de l’AP-7 Girona Oest. Madrenas va buscar la complicitat de la resta de grups municipals i també d’actors sanitaris com a mesura de pressió perquè el Trueta, com ja havia passat amb el Santa Caterina, no marxés a Salt i la ciutat es quedés sense els dos hospitals de referència a la demarcació. El govern de Salt va refusar el debat polític i va preferir que prevalguessin els arguments tècnics, recordant, però, que els terrenys previstos a Salt limiten amb Girona.

En l’àmbit sanitari tampoc hi va haver consens sobre la nova ubicació del Trueta, per bé que l’opció de Salt tenia més suports pel valor afegit que suposa tenir els dos hospitals d’aquestes característiques de costat. Els caps de planta del Trueta, així com la seva directora, Gloria Padura, i el Col·legi de Metges de Girona es van mostrar partidaris de l’opció de Salt. En canvi, es van mostrar a favor de Domeny tant el Col·legi d’Infermers i Infermeres de Girona com el sindicat CCOO del Trueta.

El desembre passat, una comissió de Salut del Parlament va aprovar una resolució que apostava per Domeny, però l’última paraula la tenia la consellera de Salut, Alba Vergés, que en una reunió el novembre va comunicar a Madrenas que la decisió es prendria abans de l’abril del 2020. La pandèmia de Covid-19 ha demorat el desenllaç fins a l’estiu, però ara ja és definitiu. El viacrucis s’ha acabat. El Trueta anirà a Salt.

220 milions
El projecte inicial presentat per Marina Geli preveia un cost per al nou Trueta de més de 200 milions d’euros. Les obres haurien d’haver començat el 2007 i l’hospital havia d’entrar en funcionament el 2011.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós