Salut

La vaga de metges es nota, però no paralitza la sanitat

Les xifres oscil·len entre el 16% que reconeix la conselleria de Salut i el més de 70% que diu el sindicat

L'aturada obliga a suspendre visites, tot i uns serveis mínims que els metges veuen desproporcionats

Avui hi haurà la segona jornada de vaga, amb una incidència similar

La vaga es va notar en la sanitat pública, però no la va paralitzar. El sindicat majoritari Metges de Catalunya va organitzar l'aturada laboral de metges per protestar contra les retallades de la Generalitat en l'àmbit sanitari. I com sempre passa en aquests casos, el grau de seguiment depèn de la font que facilita les dades. Segons Metges de Catalunya, a les comarques gironines van seguir la convocatòria un 77% dels metges en l'atenció primària, i un 72% als hospitals. Aquestes dades se situen per sobre de la mitjana catalana del 65% als CAP però per sota el 76% als hospitals. En canvi, el Departament de Salut rebaixa notablement aquestes xifres. Segons les seves dades, a la regió sanitària de Girona el seguiment va ser d'una mitjana del 16,3%. Per àmbits, en l'atenció primària va ser del 15,8%; als hospitals, del 18%, i en salut mental, del 3,6%.

Un ball de xifres

Una explicació del ball de xifres ve perquè el sindicat no comptabilitzava els serveis mínims, mentre que la Generalitat sí que els compta com a treballadors que han anat a la feina. En tot cas, amb aquesta divergència en les dades el govern va definir la vaga com un “fracàs i un error”, mentre que el sindicat va dir que es tractava d'una “resposta contundent a la tisorada del govern”. Afinant més les dades en alguns àmbits concrets, fonts de la gerència territorial de Girona de l'Institut Català de la Salut –que engloba el Trueta i la majoria d'àrees bàsiques de salut de la demarcació– van informar ahir que el seguiment havia estat del 17,6% en atenció primària i d'un 37% a l'hospital Doctor Josep Trueta. Mentrestant, el delegat del sindicat Metges de Catalunya a Girona Josep Vilaplana afirmava que al Trueta 140 metges havien fet vaga, 39 no i 97 havien hagut de fer els serveis mínims. A la resta de centres de la demarcació, el seguiment va ser més aviat escàs segons Salut, si bé les xifres també diferien quan les facilitava el sindicat, que calculava un seguiment del voltant d'un 50% i afirmava que en algun cas havia estat del 100%.

Suspensió de visites

Precisament, els serveis mínims va ser un dels punts de discussió. Segons la Generalitat, garanteixen els serveis d'urgències i el transport sanitari urgent, així com els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia i les operacions inajornables. En canvi, Vilaplana es queixava que ahir els serveis mínims eren del 25% i que avui seran del 33%: “Avui hem tingut més quiròfans oberts de serveis mínims que els que hi haurà el mes desembre, per tant l'administració es permet el luxe de fer vaga tot el mes.” En aquest sentit, el delegat sindical va afirmar que la vaga haurà servit per protestar contra les retallades: “S'han de parar perquè si no ens carregarem el sistema sanitari actual.”

Diferents reaccions

De fet, les reaccions dels usuaris respecte de la vaga diferien entre els que hi donaven suport i els que creien que ara no és el millor moment per convocar-ne i causar molèsties als ciutadans. A causa de la vaga es van haver d'ajornar un nombre important de visites. El govern les va quantificar en unes vint mil a tot Catalunya tant en hospitals com en centres d'atenció primària, i va assegurar que es reprogramaran al més ràpidament possible. Pel que fa a les comarques gironines, ahir encara no hi havia dades de quantes visites s'havien hagut d'aplaçar, i segurament avui ja es coneixerà amb més exactitud l'afectació real que va provocar la vaga.

Segona jornada de vaga

Finalment, hi ha programada per a avui la segona jornada de la vaga de metges. La previsió del sindicat és que hi hagi un seguiment semblant al d'ahir, potser una mica menor pel fet d'haver-hi més serveis mínims programats. Tot i que ahir hi va haver una concentració de metges davant de l'hospital Trueta de Girona per protestar contra les retallades, avui les accions es concentraran a la ciutat de Barcelona. Metges de Catalunya ha convocat una manifestació davant de la seu de la conselleria de Salut.

L'organització dels quiròfans, pactada

La gerència territorial de l'Institut Català de la Salut de Girona va respondre ahir a les acusacions per reduir a la meitat els quiròfans operatius durant el mes de desembre a l'hospital Doctor Josep Trueta de Girona. Dels vuit quiròfans es passarà a només quatre, però l'ICS va assegurar que es tracta d'una decisió pactada amb els professionals. Es va decidir treballar al 100% en els torns de matí l'octubre i el novembre, i concentrar la reducció de l'activitat al desembre, quan tradicionalment hi ha menys operacions i a més coincideixen molts festius. Així, es passarà de les 180 sessions quirúrgiques habituals en un mes a fer-ne 137, mentre que els quiròfans d'urgències continuaran treballant al 100%. A més, l'ICS ha explicat que una sessió quirúrgica no és el mateix que una operació. Pel que fa a les dades, el Trueta ha incrementat aquest any en un 3,5% les intervencions quirúrgiques i ha arribat a les 7.969. Bona part de l'augment es deu a la cirurgia que no requereix hospitalització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto