Salut

Pineda aposta per aconseguir una millor salut col·lectiva

Participa en el projecte COMSalut, que busca la col·laboració dels sectors sanitaris i socials en la recerca del benestar del ciutadà

Hi prenen part una quinzena d'ABS de Catalunya i el municipi és l'únic del Maresme

El personal sanitari està “molt motivat” amb el projecte

Pineda ha acumulat en els darrers anys una experiència molt vàlida en la salut comunitària arran d'un seguit de campanyes orientades a implicar diferents àmbits locals a garantir el benestar del ciutadà com a complement a l'atenció sanitària tradicional. Segons el Departament de Salut, fins al 80% dels factors que determinen la salut es troben fora del sistema sanitari i el projecte COMSalut, engegat a l'abril, pretén proporcionar una atenció integral de la persona oferint-li la possibilitat d'assumir un seguit d'hàbits saludables més enllà de la prescripció de medicaments o tractaments. En aquest sentit, el projecte treballa en una doble direcció: desenvolupar la salut comunitària arreu del país, encara en un estadi poc arrelat, i augmentar la participació de tota la societat en la protecció i, en especial, en la promoció de la salut.

Pineda és l'únic municipi del Maresme que participa en el programa, en què prenen part una quinzena d'àrees bàsiques de salut (ABS) de tot Catalunya a les quals el Departament de Salut garanteix el suport necessari perquè puguin desenvolupar campanyes de sensibilització i posar en marxa accions concretes d'acord amb les particularitats de cada municipi, i l'autonomia suficient perquè puguin treballar amb llibertat.

En aquest sentit, la setmana passada es va fer a la població una jornada per presentar el projecte. La jornada va ser a càrrec del coordinador a Catalunya del projecte COMSalut, Andreu Segura, i la coordinadora de la Xarxa AUPA, la doctora Cinta Daufí, que reuneix els equips d'atenció primària que participen en el programa.

Col·laboració

Des de l'ABS de Pineda, la directora del centre, Adriana Ramos, explica que el treball conjunt permetrà optimitzar i potenciar les línies de treball. “Ens hem d'asseure al voltant d'una taula i decidir si incidim en algun dels àmbits ja tractats o obrim una nova línia de treball”, avança, i hi afegeix que “la diagnosi comunitària és bàsica per començar a actuar”. Per Ramos, un dels sectors en què es podria actuar és el de la prescripció social. “Es tracta que, a banda de receptar medicaments, també receptem hàbits saludables”, assenyala. En tot cas, no serà fins al 2016, amb el treball de camp previ ben estructurat, que es començarà a desenvolupar el projecte triat. “El bagatge de Pineda és bàsic i en aquest nou estadi ens agradaria incorporar també els professionals de Santa Susanna, que també pertany a l'ABS”, diu la directora, que assegura que el personal del centre “està molt motivat per tirar endavant el programa”.

Per la seva banda, el regidor de Salut, Santiago Macip (PSC), defensa la importància de superar els esquemes habituals i creure que la salut només és competència dels professionals de la medicina. “La iniciativa recau en els professionals de la salut i a partir d'ells i de la seva implicació en el teixit social de la població s'anirà treballant el projecte”, assenyala Macip, que destaca que la col·laboració entre els centres de salut i la resta de sectors locals que es mouen amb major o menor mesura en aquest camp “és determinant perquè hi hagi bons resultats”. Per aquest motiu, el regidor defensa el treball previ efectuat en els darrers anys “com a punt de partida”.

LES FRASES

La diagnosi comunitària és bàsica per decidir quin projecte de salut treballarem
Adriana Ramos
DIRECTORA DE L'ABS DE PINEDA DE MAR
L'experiència en salut comunitària feta a Pineda pot servir com a punt de partida del projecte
Santiago Macip (PSC)
REGIDOR DE SALUT DE PINEDA DE MAR

Cor, salut mental i tabac, les primeres

La salut del cor i de la ment, i la superació de l'addicció al tabac han estat els tres àmbits en els quals l'Ajuntament de Pineda ha incidit pel que fa a la salut comunitària. La primera campanya, amb el títol Per una vida saludable, amb el cor no hi juguis, es va iniciar el 2009 amb l'objectiu d'estendre entre els ciutadans la pràctica regular d'exercicis i el control de la dieta per evitar malalties coronàries. Salut mental, millor fent pinya va ser la segona experiència, l'any 2011, orientada a evitar l'estigmatització de les persones amb problemes mentals, i va tenir la col·laboració de la Comunitat Terapèutica del Maresme. Finalment, l'any passat es va centrar en la lluita contra l'addicció al tabac sota el lema Pineda sense fums, en què s'oferia als fumadors un acompanyament constant perquè renunciessin a les cigarretes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona