Ciència

Innovació

Taller on es pot crear tot

És un laboratori amb les eines necessàries per fer el que s'hagi ideat

A Sant Cugat se n'instal·larà un a Esade Creapolis i oferirà tallers pensant en nens de totes les edats

“No hi havia cap altraexperiència d'una col·laboració público–privada”

A partir del curs que ve, Sant Cugat tindrà un fab lab a Esade Creapolis. És a dir, un laboratori on es pot construir tot allò imaginable. Es tracta d'un espai de producció d'objectes físics a escala local per mitjà de màquines controlades per ordinador, com per exemple les impressores 3D. És un centre de fabricació digital que té la voluntat de servir a la comunitat local.

La peculiaritat del fab lab de Sant Cugat és doble. Per una banda, oferirà tallers pensant en públics de totes les edats, com per exemple famílies amb fills o alumnes d'escoles i instituts. D'altra banda, aquest nou laboratori serà público-privat i aglutinarà una col·laboració a tres bandes: Esade, l'Ajuntament i la metodologia FabLab. Aquests tres actors s'han posat d'acord perquè el màxim nombre de públic es pugui beneficiar d'aquestes noves instal·lacions. Per la seva banda, Esade ha cedit l'espai i està fent les obres necessàries per a la posada en marxa d'aquest laboratori a la rambla del Coneixement.

El FabLab Sant Cugat –que ja ofereix alguns tallers– aporta la metodologia registrada pel Massachussets Institute of Technology (MIT) de Boston, i l'Ajuntament s'encarrega de dotar aquest espai de la maquinària necessària per a la seva posada en marxa. La tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, explica que el consistori va signar un conveni de col·laboració entre aquestes dues entitats “molt a cegues”: “No hi havia cap altra experiència d'una col·laboració público-privada en aquesta matèria per poder-nos-hi emmirallar. Tot és molt innovador”, explica. Fins i tot, els serveis jurídics de l'Ajuntament han hagut de crear jurisprudència, diu Barbany. “Darrere d'aquest fab lab hi ha molta feina”; de fet, els resultats que es podran palpar a partir del setembre fa dos anys que s'estan cuinant.

De moment, l'Ajuntament ha aconseguit 50.000 euros que ha obtingut gràcies a una subvenció de la Fundació Telefónica. Amb aquests diners es comprarà el material necessari perquè el fab lab comenci a funcionar al setembre. Barbany reconeix que “cada any caldrà espavilar-se per aconseguir el pressupost necessari” per al projecte.

Tot i la novetat d'aquesta iniciativa, la tinent d'alcalde hi confia plenament. Del fab lab se'n beneficiaran públics ben heterogenis: des dels mateixos estudiants d'Esade, passant per totes les escoles de primària i secundària del municipi, fins a les famílies amb els tallers de cap de setmana, i a més es farà formació per a aturats majors de 45 anys.

Barbany avança que és tan nou que “possiblement superarà les expectatives que hi havia en un inici”. Abans que s'hagi posat en marxa, ja hi ha determinades empreses del sector digital que han establert contactes amb els tres actors que encapçalen el projecte perquè volen fer servir aquest espai per generar coneixement.

Per exemple, aquestes empreses aprofitarien l'entorn del fab lab per donar a conèixer un nou producte entre els consumidors estàndards: veient com els usuaris es desenvolupen amb aquest nou material, l'empresa sabria si cal fer-hi alguna millora o no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible en la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona