Educació

Educació

Flabiols a l'aula

Fins a set escoles de primària de Mataró integren aquest instrument popular i el tamborí a les classes de música

Volen utilitzar la melodia i la percussió com a complements

Per a l'ús escolars'ha dissenyat un prototip de flabiol de plàstic, més resistent

Els alumnes de l'escola Joan Coromines sortien entusiasmats fa uns dies fent sonar els flabiols pel carrer. Unes melodies que hauran d'afinar els mesos vinents a la classe de música per aprendre l'ús d'aquest instrument tradicional i també del seu company de percussió, el tamborí. Aquests dos instruments són dels més populars de casa nostra, amb una presència centenària associada al patrimoni festiu, sobretot als gegants. A Mataró la tradició de tocar-los no s'ha perdut mai i el vincle és molt estret per la figura d'un dels flabiolaires més reconeguts a Catalunya, Quirze Perich. L'any passat la ciutat recordava tres dècades de la seva mort amb un seguit d'actes i actuacions de grups de música que no han deixat mai a la ciutat de tocar aquests instruments.

“Durant quatre segles el so del flabiol no s'ha perdut, no ens podíem permetre deixar-ho de fer ara”, diu un dels impulsors de la iniciativa de portar aquests instruments a les escoles, Dani Alvàrez. Juntament amb altres músics i estudiosos del flabiol a Mataró, com Rafael Mitjans i Teresa Soler, va tirar endavant aquest projecte per ensenyar-los a l'escola. “És un bon recurs com a complement per fer melodies senzilles acompanyades de percussió”, explica Àlvarez. Els alumnes comencen a familiaritzar-se amb els nous instruments a tercer de primària, però el projecte s'allarga fins a sisè. Tots ells, novells i veterans en la matèria, acabaran fent una demostració del que han après a l'aula amb un concert que tindrà lloc el pròxim 25 d'abril a diferents places de la ciutat.

Els alumnes de l'escola Joan Coromines i l'escola Rocafonda s'han afegit aquest curs a la iniciativa que van engegar les escoles Antonio Machado, Maria Mercè Marçal, Marta Mata, Montserrat Solà i Tomàs Viñas.

La professora de música del Joan Coromines, Elisabeth Sarlat, assegura que els nens i nenes s'han mostrat encuriosits en acostar-se a aquest nou instrument que per a molts serà el primer que aprenen a tocar. “Primer ens familiaritzarem amb el flabiol i després hi afegirem el tamborí”, explica.

Per això s'ha convidats els pares i mares a participar de l'experiència amb la construcció dels tamborins que tocaran els seus fills a l'escola. La mestra de música detalla que l'objectiu del projecte no és que siguin experts a tocar els instruments sinó que s'apropin a la música a través d'ells.

Per a l'ús escolar s'ha dissenyat un prototip de flabiol de plàstic, més resistent, però també amb unes característiques que rebaixen el so d'aquest instrument pensat per fer-se sentir al mig del carrer. Cada alumne, això sí, té el seu propi flabiol per practicar, mentre que els tamborins es deixaran a l'escola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona