Societat

Un projecte conclou que la diversitat de gènere és motiu de burla a les aules

És una iniciativa europea liderada per la UdG

Afirma que les polítiques sobre identitat sexual tracten els infants des d’una perspectiva adulta

El projecte europeu Diversity and Childhood, liderat per la Universitat de Girona (UdG), conclou que la majoria d’alumnes amb una identitat sexual que no és heterosexual és “objecte de burla i discriminació”. En el marc del projecte, coordinat per José Antonio Langarita, s’ha fet un taller amb alumnes d’escoles de tot l’Estat espanyol, segons publica ACN.

Però no només a les escoles, sinó que tenir una identitat de gènere diferent de l’heterosexual pot ser “motiu de tensions i malestar” a l’àmbit familiar. El coordinador del projecte afirma que totes aquestes situacions podrien empitjorar en moments de pandèmia, en què els infants es veuen obligats a quedar-se tancats a casa amb la família moltes hores per les restriccions sanitàries. El fet d’estar més hores a casa amb la família pot augmentar el malestar.

Tot i així, Langarita assegura que la situació a l’Estat espanyol és relativament millor que la que hi ha en altres països europeus on els alumnes directament tenen por al “rebuig i abandonament familiar” per anunciar una identitat sexual que no sigui heterosexual.

Segons el coordinador del projecte, la principal sortida per a les famílies és “trencar els mites” que envolten la diversitat de gènere. Langarita assegura que la tasca que fan els serveis d’atenció integral (SAI) LGTBI serveix perfectament per “orientar les famílies” sobre la realitat dels seus fills, lluny dels “prejudicis” que poden existir.

Perspectiva adulta

El projecte també analitza les polítiques que s’apliquen arreu d’Europa per treballar la diversitat de gènere en l’etapa infantil i adolescent. José Antonio Langarita lamenta que la majoria de polítiques siguin “adultocentristes”, és a dir, que miren els infants “des d’una perspectiva adulta”. Segons Langarita, la societat actual “construeix la infància com si tots fossin iguals, amb els mateixos interessos i necessitats”. Per això ha demanat que les administracions i també la ciutadania entenguin que hi ha “diversitat” dins de cada context. Tot i així, assegura que hi ha millores en la situació actual. Per una banda, “hi ha una aposta” a Catalunya per tal que els professors estiguin “més formats per veure identitats no binàries”. El projecte també analitza el paper que tenen els mitjans de comunicació a l’hora d’obrir la mirada de gènere. En aquest sentit, l’investigador afirma que la diversitat sexual “s’ha incorporat” als mitjans de comunicació.

LA FRASE

Tenir una identitat de gènere diferent de l’‘hetero’ pot ser motiu de tensions i malestar a l’àmbit familiar
José Antonio Langarita
Coordinador del projecte Diversity and Childhood


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]