Societat

Gairebé 200 científics, contra els Jocs al Pirineu

Fan públic un manifest en què diuen que l’esdeveniment agreuja el canvi climàtic i no aporta beneficis al territori

La possible celebració dels Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu continua sumant defensors i detractors. En aquest últim grup, s’hi van afegir ahir més de 180 científics de centres de recerca i universitats de Catalunya, que van presentar un manifest en contra des del punt de vista ambiental. Al seu parer, tirar-los endavant és un retorcés “per l’impacte negatiu i les pèrdues que pot tenir sobre les economies locals, els paisatges rurals i els ecosistemes del Pirineu”.

El manifest assegura que la proposta de celebració d’aquests Jocs “s’emmarca en la defensa d’un model de desenvolupament socioeconòmic basat en el turisme de masses”, i que això és incompatible amb la crisi climàtica i els reptes socials i ambientals que afronta el territori, a més de l’emissió de milions de tones de CO2.

“No hi ha opcions verdes per desenvolupar els Jocs”, assegura el manifest, entre els signants del qual figuren noms com ara el del director del Museu de Ciències Naturals de Granollers, Antoni Joan Arrizabalaga; el biòleg i catedràtic d’ecologia Narcís Prat; el professor d’ecologia de la UAB Joan Martínez-Alier; el meteoròleg i climatòleg del Servei de Meteorologia de Catalunya Marc Prohom; la investigadora del Grup de Recerca del Canvi Climàtic de la UPC, Bàrbara Sureda, o el glaciòleg i professor de geografia de la Universitat del País Basc Eñaut Izagirre.

“Els Jocs només es podran celebrar amb un augment del consum d’energia, d’aigua i de la contaminació”, assegura el manifest, que hi afegeix que l’esdeveniment no aportarà riquesa al Pirineu, com demostra que en cites prèvies “no han tingut efectes positius significatius en el PIB de les regions on s’han celebrat”.“La repercussió econòmica dels jocs sobre les poblacions locals és escassa, ja que només proporcionen treball precari, principalment a persones de fora del territori, i les inversions són captades bàsicament per grans empreses de construcció i hostaleria, sense repercussió positiva per a la població local, com els petits comerços”, argumenten els científics.També adverteixen que “acollir uns JJOO d’hivern implicaria canvis i ampliacions en les infraestructures d’unes determinades pistes d’esquí, cosa que suposaria posar en risc la preservació de nombrosos jaciments arqueològics d’alta muntanya de la zona”.“En l’actual context de crisi sistèmica (climàtica, energètica, sociosanitària i econòmica), considerem que una candidatura per uns JJOO d’hivern és inacceptable”, conclou el manifest, que urgeix al Govern a iniciar un procés de planificació estratègica participativa per a les comarques de muntanya.

En canvi, ahir la síndica d’Aran, Maria Vergés, va instar a no “demonitzar” el turisme i va demanar desvincular aquest sector del projecte dels Jocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa
SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat
ECONOMIA

Màxim recàrrec turístic a partir d’octubre: 4 euros per persona i nit

BARCELONA

Un estudi vincula mala salut i deteriorament emocional durant la pandèmia

GIRONA
salut

La barreja d’esport i música, per lluitar contra l’estigma de les malalties mentals, aterra al Berguedà

Olvan

El museu que més vocacions científiques genera està de celebració

Barcelona

La UE fixa el rumb cap a una IA a dues velocitats

Barcelona
salut

Prova pilot per tractar trastorns alimentaris amb realitat virtual

Tarragona

Jensen Huang: el gran negoci està en els xips

Barcelona