Centenars d’experts reclamen a la Comissió que el NutriScore sigui obligatori a la UE
Denuncien pressions dels gegants de l’alimentació i de països com Itàlia perquè no s’implanti aquest etiquetatge de qualificació nutricional dels productes
Un total de 316 científics i professionals de la salut han reclamat a la Comissió Europea que instauri l’obligatorietat de l’etiquetatge NutriScore a la Unió Europea. L’etiqueta de NutriScore, present de forma voluntària en alguns països, ha de constar de forma frontal i visible en els productes i funciona com un semàfor nutricional, amb un sistema de classificació de cinc lletres i colors, que van de l’A de color verd fosc és l’opció més saludable a l’E vermella com la pitjor.
Els experts demanen a la Comissió que faci cas omís de les pressions de la indústria agroalimentària i d’altres lobbies als quals no interessa la mesura, que amb un cop d’ull permet valorar l’aportació de nutrients positius i la presència de components negatius com greixos saturats, sucre o sal en cada producte.
Els professionals han publicat un informe d’una seixantena de pàgines i, segons informa Efe, hi alerten dels riscos de retardar aquest projecte. Alhora, mostren inquietud per les declaracions d’alguns membres de l’executiu comunitari, que han insinuat que podrien excloure el NutriScore perquè el consideren “polaritzador”.
Al document, els científics recorden que múltiples estudis donen validesa a l’algoritme del NutriScore que “ajuda els consumidors a prendre decisions alimentàries més sanes”. Actualment, aquesta etiqueta s’aplica de forma voluntària a França, Bèlgica, Alemanya, Països Baixos, Luxemburg, Suïssa i l’Estat espanyol, però multinacionals del sector alimentari, com Ferrero, Lactalis, Coca Cola, Mars, Mondelez i Kraft, i patronals de productors de formatge o carns pressionen, denuncien els experts, perquè no sigui obligatòria. A més, el govern italià, dirigit per la ultradretana Giorgia Meloni, s’ha mostrat radicalment contrari a la instauració del NutriScore. L’informe subratlla que aquests grups han fet “àmplies accions de pressió amb ús d’arguments absurds i notícies falses.
Entre els signants del document hi ha el que es considera “pare” del NutriScore, el francès Serge Hercberg, i investigadors de relleu com Jordi Salas Salvadó, de la unitat de nutrició humana de la Universitat Rovira i Virgili a Reus.