Societat

Societat

El Berguedà vol recordar les colònies amb les migracions

Les IV Jornades sobre Colònies Industrials se celebren del 7 al 9 d'octubre

Els emigrants protagonitzen una edició que recorda la història des d'un punt de vista humà

Les migracions són el tema central de la quarta edició de les Jornades sobre Colònies Industrials, que se celebraran al Berguedà del 7 al 9 d'octubre. La intenció de l'organització és recordar l'època de major esplendor de les colònies a la comarca des del punt de vista humà, i en aquest aspecte els emigrants tenen un paper cabdal.

Aquest any, les jornades volen ser una barreja de passat i present. Per això, pretenen fixar-se en els emigrants, “aquelles persones que van marxar de casa en busca d'un projecte de vida que van trobar al Berguedà”, segons va dir en la roda de premsa de presentació de les jornades el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font.

Els principals organitzadors són el Museu de la Colònia Vidal, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Logos Berguedà i Konvent. Aquests dos últims, precisament, seran els encarregats d'obrir la llauna divendres 7. Logos acollirà una sessió musical batejada com L'emigrant i centrada en els sentiments de nostàlgia i enyor que tenien els emigrants quan vivien a les colònies, mentre que Konvent clourà la sessió musical des del seu local i en format de reproducció en temps real.

Dissabte, de 10 del matí a 6 de la tarda, es recuperaran els busos de l'època que feien parada a totes les colònies. A més, hi haurà portes obertes en diversos edificis de les colònies. Per tancar el dia, hi haurà una visita teatralitzada al Museu de la Colònia Vidal.

Finalment, diumenge, se celebrarà una taula rodona sobre les migracions amb experts, es reproduirà un curtmetratge sobre les condicions de treball a la mina i es tancaran les jornades amb un vermut final.

LA FRASE

Els emigrants van marxar de casa a la recerca d'un projecte de vida que van trobar al Berguedà
David Font
president de l'agència de desenvolupament del BERGUEDÀ

Reunions cada dos mesos pel futur de les colònies

Arran de les jornades de l'any passat, l'organització va decidir crear una comissió que ells anomenen La taula de les colònies i que està formada per “un grup d'entitats, particulars, administracions i persones a títol individual que tenen algun tipus d'interès a donar vida a les colònies, veure quin és el seu estat i iniciar-hi projectes que les revitalitzin”, explica Jordi Vidal, director del Museu de la Colònia Vidal. Aquesta comissió fa reunions periòdiques, cada dos mesos, que “serveixen per saber què està fent cadascú i trobar la manera de donar-nos suport els uns als altres”, diu Vidal. En aquestes reunions també participen algunes administracions. Des del Consell Comarcal del Berguedà, el president David Font considera: “Tenim un patrimoni únic a la nostra comarca i volem que se segueixi dinamitzant, tot i que no estigui en les seves millors condicions. La nostra obligació com a administració és vetllar per fer-ho possible.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia