Societat

municipal

L'Ajuntament de Barcelona elimina la banda de música de la Guàrdia Urbana

Vol que la unitat muntada, a la qual pertanyen els agents, se centri en feines estrictament policials

Manté que continuaran fent algunes tasques protocol·làries

La banda musical de la Guàrdia Urbana de Barcelona, formada per agents de la muntada, ja és història. El govern d'Ada Colau ha decidit desmantellar-la, una actuació que –segons fonts municipals– s'emmarca en l'objectiu de reduir les tasques protocol·làries i de representació que fa la unitat eqüestre perquè els agents es dediquin a feines estrictament policials i de servei públic. La estat una galleda d'aigua freda per a la guàrdia muntada, ja que els agents defensen que la banda permetia “un acostament social important” a la ciutadania. Se'ls podia veure tocar, per exemple, en la cavalcada de Reis i també participaven en activitats solidàries.

La banda musical va néixer l'any 1954 com a banda de trompetes i havia evolucionat fins a incorporar diversos instruments. Actualment hi tocaven dotze agents dels 40 que formen la unitat. “Fins ara assajaven dos dies a la setmana durant una hora i quart i aquesta era una tasca afegida als serveis policials habituals”, expliquen fonts de la unitat. Malgrat que la banda ja no està activa, els agents es plantegen continuar assajant i participar en les activitats que tenien previstes al desembre fora del seu horari de feina.

En el mandat anterior, el de l'alcalde Xavier Trias, agents de la muntada ja havien denunciat que estava cada cop més oblidada i temien que la funció de representació de la unitat acabés reduïda a la mínima expressió. L'eliminació de la banda confirma les seves pors, tot i que fonts de la unitat expliquen que ja tampoc fan el carrusel –o coreografia de doma– fora de la ciutat. “Volen limitar les tasques protocol·làries a Barcelona, però aquí també s'han reduït; enguany ja no hem participat en la processó festiva del Corpus , entre altres actes, per la política de l'actual govern d'evitar cites de caire religiós”, diuen les mateixes fonts.

La muntada va disposar l'any passat d'un pressupost de tres milions d'euros i el consistori destaca que la reorientació cap a feines “pròpiament policials” no vol dir que la unitat desaparegui.“Seguiran fent tasques protocol·làries i participant en actes com ara la cavalcada de Reis i la festa dels Tres Tombs, però sense la banda”, assegura una portaveu municipal.

Funcions de patrullatge forestal

En el nou pla director de la Guàrdia Urbana que l'Ajuntament va presentar al maig es reserva a la muntada funcions de patrullatge forestal, i no urbà com fins ara. La idea és que la unitat eqüestre es dediqui a actuar en espais que són de difícil accés per l'orografia i en camins que no són accessibles amb vehicles de motor. També es pretén que els agents se centrin en la gestió d'emergències en espais naturals i en aspectes lligats al medi ambient, com ara incendis, abocaments, persones extraviades, caça o protecció de flora i fauna. Per desenvolupar el pla director, el consistori ha fet canvis en la cúpula de la Urbana que també han afectat la muntada. L'intendent Salvador Pallarès –que n'ha fet una gestió qüestionada per agents de la unitat– ha estat substituït per l'inspector Angel Sagués i també han marxat un sergent i un caporal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]