Societat

empresa

Un emprenedor produirà un tint natural a Riudarenes

Manel Subirats, antic cooperant a Guatemala, destaca l'estalvi en temps i energia d'una iniciativa “amb una gran veta de mercat”

El projecte neix fruit d'un conveni amb les fundacions Emys i Astres

L'emprenedor de Mataró establert a Santa Coloma de Farners Manel Subirats començarà a comercialitzar a Riudarenes un tint 100% natural, batejat amb el nom de Grintint, a partir de l'1 de març. Subirats destaca l'estalvi en temps i energia d'un projecte de tint natural en roba en producció industrial i considera que té “una gran veta de mercat”.

La iniciativa vol ser curosa amb el medi ambient i té un vessant social. El projecte neix amb un conveni amb les fundacions Emys i Astres per cinc anys. “Començarem treballant un mínim de tres persones. A poc a poc, vindrà més gent. Vindran persones que venen de col·lectius en risc de marginació social o joves amb discapacitat [intel·lectual] de la fundació Astres... No volem créixer fins a 100 persones sinó tenir deu petites empreses amb deu treballadors.”

Subirats és llicenciat en comunicació audiovisual. S'ha dedicat a la producció audiovisual i ha escrit assaig i ficció. Subirats va estar a Guatemala com a cooperant per ajudar dones “que es dediquen a recuperar el tint natural dels pobles ancestrals”.

La seva feina com a cooperant a San Juan La Laguna, a prop del llac Atitlan (1.562 km d'altitud) –territori dels antics maies– va permetre-li veure la llum quan intentava que els tints naturals no es destenyissin. “Vèiem que els tints naturals que fèiem amb aquelles dones es destenyien amb el pas del temps. Un dia, se'm van tacar unes robes però, tot i la taca, no es destenyien i no sabia per què. Vaig començar a fer proves i va ser un desastre.”

S'encén la bombeta

L'explicació va arribar per una altra banda. “Un dia, per casualitat, llegint per a un article que m'havien encarregat una patent americana sobre com es poden aïllar virus en un laboratori per fer feines de nanotecnologia, se'm va encendre la bombeta. Si això que fan ells per aïllar virus ho pogués fer damunt de la roba..., quedarien els colors enganxats. I ho vaig fer: efectivament, va començar a donar resultats. I vaig depurar la tècnica fins que vaig dir-me: «He de tornar [cap a Catalunya], i posar-ho en pràctica.»”

Abans d'endegar Grintint, que s'aconsegueix amb deu minuts de bany de tint, Subirats explica que el tint natural era una cosa artesana, que no es podia fer en grans quantitats, entre altres raons, perquè es destenyia per l'ús i la llum solar, i perquè el procés era contaminant (a l'hora de transportar el material, collir-lo i manipular-lo).

A Can Moragues utilitzaran matèries primeres “vegetals i naturals” de les finques que la Fundació Emys té en custòdia (36,5 de les quals són agrícoles). Un dels elements emprats és el suc dels préssecs amb què Emys elabora melmelada al seu mas.

LA FRASE

Des del principi vaig tenir clar que això no havia de passar a mans privades perquè ho explotessin
Manel Subirats
promotor de grintint

LA XIFRA

10
minuts de bany de tint són suficients per tenyir una peça amb el Grintint, explica l'ideòleg del projecte.

LA DATA

01.03.17
és el dia
que començaran a treballar a Riudarenes Subirats i persones vinculades a les fundacions Emys i Astres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla