Societat

Cultura

Vint anys movent els fils a Caldes de Montbui

La Fira de Titellaires Romà Martí porta aquest cap de setmana a la localitat vallesana els espectacles de tretze companyies

Demà arrenca la Fira de Titellaires Romà Martí, la cita anual en què la vila termal s'omple d'espectacles de titelles. Per l'escenari de la plaça de l'Onze de Setembre i per altres escenaris amics del festival (la biblioteca, la residència de la Fundació Santa Susanna, l'Espai Can Rius...) desfilaran tretze companyies, onze de diferents indrets de la geografia catalana més dues companyies convidades de Pontevedra i de Guadalajara.

El reguitzell de propostes començarà demà al matí i acabarà diumenge al vespre. Amb la voluntat de preservar el seu esperit titellaire, el festival ha comptat sempre amb la direcció artística de diferents membres de companyies rellevants de titelles del nostre país. La present edició està dirigida per Manel Ricart, de Titelles Naip. Aquesta companyia vigatana, una vella amiga del festival, encetarà el programa d'activitats amb un taller de disseny i construcció de titelles utilitzant diferents tècniques i materials, i per cloure'l hi haurà la companyia Teatre al Detall, de Calella, amb la història d'un nen que és molt llepafils amb el menjar. Entremig actuaran companyies consagrades, com ara la de Jordi Bertran i Tanxarina, i d'altres de novelles, com Tactilicuä.

El festival ofereix, a més de l'exhibició d'espectacles, altres aproximacions a l'univers dels titelles des del vessant de la creació, amb tallers de construcció de titelles dirigits a infants, conferències, exposicions…

Les companyies

Titelles Naip, Pea Green Boat, Tactilicuä, Teia Moner, Campi qui Pugui, De Paper, Elfo Teatro, La Baldufa, Jordi Bertran, Festuc Teatre, Galiot Teatre, Tanxarina i Teatre al Detall.

Familiar, de carrer i gratuït

El tercer diumenge de maig ja és tradició que a Caldes de Montbui hi hagi espectacles de titelles. Aquest festival, que enguany arriba a la vintena edició, va néixer amb la intenció de ser una fira però molt aviat va anar evolucionant cap a festival. Un festival, però, que volia mostrar les propostes de les companyies catalanes i esdevenir punt de trobada, amb companyies convidades de la resta de la península Ibèrica. L'embrió del festival el trobem l'any 1993, quan titellaires d'arreu de Catalunya es van trobar a Caldes de Montbui per actuar en homenatge al titellaire Romà Martí, que estava en un estat molt avançat de la seva malaltia. Expliquen els titellaires que Romà Martí va dir: “Les estrelles ja m'ho havien dit”, quan se li va anunciar aquesta organització espontània i voluntària d'actuacions de titellaires.

El festival ha respectat l'essència dels seus orígens i per això és un esdeveniment titellaire, pensat per realçar l'ofici i reconèixer la qualitat artística del sector, familiar, de carrer i gratuït.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.