Societat

18 unitats per a fibromiàlgia i més trastorns de sensibilització

Salut presenta un pla per orientar els afectats de síndromes de sensibilització central

Hi haurà una campanya per visualitzar “tot el patiment que hi ha”

L’any 2008, diferents entitats van presentar una ILP al Parlament per exigir que les persones amb síndromes de sensibilització central (SSC), entre les quals hi ha la fibromiàlgia, la fatiga crònica o la sensibilitat química múltiple, tinguessin una protecció i una atenció específica dins del sistema públic de salut. El 2010 es van posar en marxa unes unitats hospitalàries especialitzades que no van acabar de funcionar. En assumir el mandat, el conseller Antoni Comín, es va comprometre a saldar aquest deute i ahir, acompanyat de representants d’algunes de les entitats que fa anys que batallen, va presentar un pla d’acció que, com a mesura concreta, inclou la creació de 18 “unitats d’expertesa” distribuïdes arreu del territori per donar resposta a les persones que tenen aquestes patologies.

Comín va assegurar que les unitats “funcionen ja” i, per tant, que qualsevol persona que vagi al seu metge de capçalera amb un problema d’aquest tipus ja podrà ser derivada per ser avaluada i tenir un diagnòstic. El pressupost de l’any 2017 per desplegar el pla, que inclou també formació dels professionals i una campanya de sensibilització per visualitzar les patologies, és de tres milions d’euros.

No són unitats que ocupin un espai físic. “Del que es tracta és de posar en comú coneixement”, va precisar Comín. El doctor d’una àrea bàsica d’Igualada Urbà, Xavi Cantero, va explicar que aquestes unitats serviran per “donar un enfocament biopsicosocial” a aquest tipus de trastorns que, “encara que no tenen cura, tenen una complexitat diagnòstica i un tractament multidisciplinari”.

El president de la Plataforma de Familiars d’Afectats per la Fibromiàlgia, la Síndrome de Fatiga Crònica i la Síndrome Química Múltiple, Jordi Calm, va agrair que s’hagi impulsat el pla “per oferir una assistència equitativa”, però també es va mostrar prudent en els elogis. “Perdoni que no sigui gaire optimista”, va declarar després de recordar que aquestes síndromes responen “a mals que existeixen i que causen un patiment real a la persona que sovint no té ni la comprensió del seu entorn”. Àngela de la Torre, de la Lliga Reumatològica, va subratllar que el pla és un pas important perquè són síndromes “que costa molt diagnosticar i que tenen una dificultat d’abordatge”. Aquesta complexitat fa que moltes persones busquin solucions fora del sistema públic de salut.

LA XIFRA

300.000
persones
es calcula que tenen una síndrome de sensibilització central a Catalunya. Hi ha 10 dones per cada home.

“Hi ha molt dolor. Hi ha afectats que van en cadira de rodes”

Entre les missions que tindran les noves unitats hi haurà la d’“homogeneïtzar” els informes clínics que es presentin a l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM). Aquesta és una de les lluites que fa anys lideren les entitats. Ahir, durant la presentació, es van sentir alguns testimonis. “Hi ha casos, com ara el meu, en què amb un diagnòstic de fibromiàlgia greu et donen l’alta. Canviarà alguna cosa ara?”, preguntava l’Olga Sentinella.

Paqui Arenas, representant de la Plataforma d’Afectats per l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (Paicam), va parlar en nom de moltes persones, la majoria dones, obligades a treballar encara que la malaltia les incapacita. “On les dirigim, qui les pot ajudar, qui les protegirà?”. Arenes va recordar que la majoria de les persones que tenen aquestes síndromes “son dones”. “Sempre estem en exclusió social”, hi va afegir.

“La majoria no saben què fer, no saben on anar. Tenen molt dolor i n’hi ha que fins i tot van en cadira de rodes”, va puntualitzar Arenas. Comín va expressar la seva confiança que el pla “respongui, en la mesura que té la ciència, a les expectatives d’aquests ciutadans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia