Societat

municipal

pisos turístics

Facua denuncia Airbnb per frau en el relloguer d'habitatges

El director de la firma a Amèrica Llatina oferia un habitatge a Ciutat Vella

El consistori posarà una altra multa de 600.000 euros a la companyia

L’Ajuntament detecta 316 casos de HUT sense llicència rellogats

Facua, entitat de consumidors,  ha sol·licitat l'obertura d'expedients sancionadors a l'empresa d'habitatges turístics Airbnb per cometre suposats fraus i irregularitats en els relloguers de pisos. En un comunicat, Facua ha denunciat la facilitat que ofereix la plataforma Airbnb perquè es produeixin relloguers d'habitatges turístics sense el consentiment dels propietaris d'aquestes propietats, ja que no es verifica la identitat ni les intencions de les persones que lloguen el pis en primer lloc. "Qualsevol pot obrir un perfil fals i anunciar un habitatge que no és seu", ha afirmat Facua, que ha recordat com els últims dies s'han produït a Barcelona almenys tres casos en els quals una persona rellogava habitatges que no eren de la seva propietat a través del web i sense el coneixement dels seus propietaris. Facua ha assegurat que els defraudadors han trobat en la plataforma Airbnb "un nou filó per a les seves malifetes", i ha qualificat d'"inadmissible" que el portal no realitzi "ni una mínima comprovació de la identitat de les persones que s'obren un perfil" ni verifiquin "que els amfitrions disposin de legitimitat per llogar a tercers els habitatges". L'associació de consumidors ha recordat com la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'Arrendaments Urbans, especifica que "el contracte no es podrà cedir per l'arrendatari sense el consentiment de l'arrendador" i que "l'habitatge arrendat només es podrà subarrendar de forma parcial i previ consentiment escrit de l'arrendador". Les denúncies de Facua s'han presentat davant les autoritats de Consum i de l'Agència Catalana de l'Habitatge

Ahir es va saber que un directiu d’Airbnb va rellogar un pis que havia arrendat a Ciutat Vella a turistes mitjançant la mateixa plataforma, segons va revelar ahir l’Ajuntament de Barcelona, que va endurir el discurs contra la companyia per la seva negativa a aplicar la normativa vigent i acotar la seva oferta de lloguer per dies d’habitatges sencers als que presenten número de llicència d’apartament d’ús turístic (HUT). El del directiu és un dels 316 casos que el consistori ha detectat de pisos turístics il·legals que han estat rellogats pels seus inquilins. L’Ajuntament va dir divendres que entre el 10 i el 15% de les 2.020 ordres de cessament dictades entre el gener i l’abril a HUT sense llicència corresponien a pisos rellogats , i ahir va concretar la xifra.

El cas que la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, va difondre ahir sense donar detalls fa referència a un pis situat al bari Gòtic, una de les zones amb més pressió turística de la ciutat. En concret, a la plaça Ramon Berenguer el Gran, a tocar de la Via Laietana, segons consta en l’expedient, al qual ha tingut accés aquest diari.

El cap a Amèrica Llatina

L’1 de setembre del 2016, l’Ajuntament va comprovar que el pis s’oferia a la web d’Airbnb a 108 euros per nit tot i no disposar del preceptiu número de registre, i al desembre va notificar a la propietària una ordre de cessament i l’obertura d’un expedient sancionador, i aquesta va acreditar que el tenia llogat des del 31 de maig del 2013. El llogater era el que va ser director d’Airbnb a Espanya i Portugal del novembre del 2011 al desembre del 2012, Kay Kuehne, que quan va firmar el contracte ja havia estat nomenat director de la plataforma a Amèrica Llatina.

Kuehne, segons les al·legacions presentades per la propietària, li va demanar introduir una clàusula al contracte per poder allotjar de manera puntual companys de feina, i el mateix mes en què el consistori va incoar l’expedient va sol·licitar la rescissió del contracte al·legant que ja feia dos anys que no el feia servir. Dos anys durant els quals l’administrador de la finca va rebre queixes per soroll i música a l’habitatge a altes hores de la nit. El consistori va tancar fa dues setmanes l’expedient a la propietària i va obrir-ne un a l’antic llogater, al qual no ha pogut localitzar.

Sanz va demanar ahir “explicacions immediates” a la plataforma per un cas que considera que és “inacceptable i injustificable” i que “ha traspassat tots els límits possibles”. La tinenta d’alcalde va anar més lluny i va dir que amb la seva política de permetre els anuncis de pisos sense aplicar “cap tipus de filtre”, l’empresa “dona cobertura a possibles xarxes” de lloguers il·legals. Dijous La Vanguardia va fer públic el cas d’una propietària que va descobrir que el seu llogater estava arrendant el seu pis de la Barceloneta per dies a Airbnb, i, després que la plataforma se’n rentés les mans, va reservar-lo a la mateixa web per poder-lo recuperar. Des de llavors, el consistori ha detectat quatre casos més de pisos rellogats pel mateix arrendatari.

Guerra oberta

L’entesa entre l’Ajuntament i la companyia no sembla propera. L’un i l’altra continuen parlant idiomes diferents . Airbnb va reaccionar al tsunami desencadenat la setmana passada pel cas del pis de la Barceloneta retirant l’anunci en qüestió i difonent un vídeo en què el seu director general estatal, Arnaldo Muñoz, explicava que, tot i que “excepcionalment poden aparèixer incidents”, la companyia té “un equip intern que busca els mals actors”. I ahir, els responsables de la companyia van emetre un comunicat en què deien sentir-se “profundament entristits per les declaracions falses fetes per l’Ajuntament”, sense concretar en què consistien les falsedats. Fonts de l’empresa es van limitar a afegir que el cas difós pel consistori és “un assumpte privat” d’una persona que “ja no treballa” per la plataforma.

Airbnb, a diferència de la resta de les grans plataformes de lloguer de pisos turístics, no ha acceptat els requeriments de l’Ajuntament per exigir la inclusió del número de registre en els habitatges que anuncia, preceptiva per llei, i ja ha rebut dues sancions de 30.000 euros, contra les quals ha recorregut, i un expedient sancionador que aquesta mateixa setmana es tancarà i derivarà en una multa de 600.000 euros, contra la qual Airbnb ja ha anunciat que recorrerà. Si la plataforma, amb la qual el consistori demanarà una reunió urgent, no canvia d’actitud, va avisar Sanz, s’obrirà un expedient per reincidència que pot derivar en una altra sanció, també de 600.000 euros.

El consistori va anunciar fa un mes i mig un acord de col·laboració amb la resta de les grans firmes del sector , i ahir assegurava que la presència de pisos sense número de registre en els seus webs en alguns casos ja no es dona i en d’altres “s’ha reduït de forma dràstica”.

LES XIFRES

2.200
ordres de cessament
ha dictat l’Ajuntament a pisos turístics, i n’ha precintat 127
316
pisos turístics il·legals rellogats
pels seus inquilins ha detectat el consistori

Ajuntament, Diputació i Turisme compartiran dades

Els tempos ho són tot. I si divendres l’Ajuntament difonia els resultats del baròmetre semestral, en què per primer cop el turisme s’enfilava com el principal problema de la ciutat a parer dels enquestats, ahir, tres dies després, presentava, junt amb la Diputació i el consorci publicoprivat Turisme de Barcelona, l’Observatori del Turisme, en què els tres organismes compartiran i analitzaran plegats les dades que genera l’activitat turística. El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, va insistir que serà una eina que permetrà afinar en la recollida de dades, imprescindible, va dir, per afrontar els reptes i problemes que genera l’imparable boom de visitants que rep la ciutat. I el director general de Turisme de Barcelona, Jordi William Carnes, va posar l’observatori com “un exemple de racionalització de recursos publicoprivats”.

Potser la notícia és que a aquestes altures encara no existís un observatori així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona