Societat

catalunya nord

festival musical

Perpinyà s’estrena com a primera Ciutat Gitanera

La cita s’emmarca en la primera Diada d’Adifolk a la capital del Rosselló i aplegarà 400 dansaires de ball de gitanes de catorze pobles del Vallès

Una trentena de grups de cultura popular catalana ompliran els carrers de la capital del Rosselló i de la Catalunya del Nord avui i demà amb motiu de la primera Diada d’Adifolk a Perpinyà (DAP). La mostra de la cultura popular catalana, que tindrà més d’un miler de participants, inclourà, entre altres propostes, la primera Ciutat Gitanera, una cita que aplegarà 400 dansaires de ball de gitanes de catorze pobles del Vallès.

La iniciativa neix a través de l’Agrupació de Colles de Balls de Gitanes del Vallès i es preveu que tingui continuïtat. En aquest sentit, el seu president, Llorenç Solà, reflexiona: “Tenim ganes de donar més ressò, més difusió, més amplitud, a les gitanes del Vallès, i per això ens hem engrescat a tirar endavant aquesta iniciativa, que encara no sabem si mantindrem de manera anual, bianual, ni si la tornarem a fer a Perpinyà o a una altra ciutat.” El que sí que sembla força decidit és que es pugui fer en altres dates, “ja que ara moltes colles estan en període estival o tenen compromisos previs”, indica. De fet, cinc dels pobles de l’agrupació no poden aportar dansaires a la trobada.

La cita serà demà, de deu del matí a dos quarts d’una del migdia, a la plaça de la Victòria. Hi participaran les colles de gitanes de Santa Eulàlia de Ronçana, Parets del Vallès, Montmeló, Lliçà de Vall, Santa Perpètua de Mogoda, Lliçà d’Amunt, Martorelles, Castellar del Vallès, Ripollet, Sentmenat, l’Ametlla del Vallès, l’Esbart Jove de Gualba, els Antics Dansaires de Cerdanyola, la Germandat de Polinyà i les Gitanes del Cancell del Montseny (Santa Maria de Palautordera).

La diada també s’ha fet coincidir amb la Trobada Gegantera de Perpinyà, de manera que els gegants de la desena de colles de gegants desfilaran amb la cercavila que començarà a les onze del matí de dissabte i que recorrerà els carrers i les places del centre històric. A més, el matí de dissabte (de 10 a 13 h) a la plaça Verdum, hi haurà una demostració de jocs tradicionals. La inauguració de la festa serà a càrrec de la banda de l’Aldea, que oferirà un concert a la plaça de la Victòria avui a les nou del vespre.

Diada d’Adifolk

Dies 28 i 29 de juliol

1a Ciutat Gitanera, dissabte, de 10 a 12.30 h

Una diada anual

M.J.R.

La Diada d’Adifolk a Perpinyà sorgeix arran de la celebració de l’Aplec Internacional que organitza Adifolk i que l’any passat va tenir lloc a la ciutat. Durant 30 anys, la iniciativa ha omplert de cultura popular diferents localitats europees durant un cap de setmana. Es pretenia que, gràcies a la proximitat amb Perpinyà, fos un esclat de festa. I tant va ser així, que passats uns mesos l’Ajuntament de la capital del Rosselló va acordar amb Adifolk el projecte de celebrar-hi una diada anual l’últim cap de setmana de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries