Societat

aeroports

atropellament mortal

Normalitat al Prat el quart dia de vaga, tot esperant l'elecció d'un àrbitre

El Consell de Ministres aprova el procediment i d'aquí a dotze dies pot estar resolt el conflicte

La protesta es pot ampliar a més aeroports

 L'Aeroport del Prat manté la seva activitat normal sense que es produeixin cues en els controls més enllà de les habituals d'agost, en la quarta jornada de vaga dels empleats d'Eulen, que han de proposar avui un àrbitre que dicti el laude amb el qual el Govern central vol tancar el conflicte. El Consell de Ministres va aprovar ahir la posada en marxa d'un laude arbitral de compliment obligat com a mitjà de solució de la vaga indefinida dels treballadors que s'encarreguen dels controls de seguretat. Les parts -l'empresa i els treballadors- tenen un termini de 24 hores des de la notificació de l'acord del Govern central per elegir a un àrbitre. En el cas que no ho aconsegueixin, el Ministeri de Foment assignarà una persona en les 24 hores següents. L'àrbitre dictarà la seva decisió -que haurà de resoldre en equitat quantes qüestions s'hagin suscitat en el plantejament i desenvolupament de la vaga-, prèvia audiència de les parts, en el termini de deu dies a comptar des de la data de la seva designació. A l'espera que s'iniciï aquest procés, l'Aeroport de Barcelona segueix operant avui amb completa normalitat i fins i tot de matinada, quan se solen donar els pics d'espera més elevats, els passatgers tardaven menys de 15 minuts a passar pels controls de seguretat. La instal·lació aeroportuària catalana té previst operar avui 483 vols de sortida, amb 89.300 passatgers. Des de l'inici de la vaga indefinida, dilluns passat dia 14, la normalitat és la nota més destacable a l'aeroport, a la qual cosa ha contribuït al fet que els serveis mínims són del 90% i el reforç d'efectius de la Guàrdia Civil.

Dotze dies a partir d’avui. Aquest és el temps de vida que li queda a la protesta dels treballadors de la seguretat del Prat de l’empresa Eulen, després que el govern espanyol, reunit ahir de manera extraordinària amb motiu del conflicte laboral, aprovés activar l’arbitratge que ha d’acabar amb el dictat d’un laude d’obligat compliment. Segons va explicar el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, les dues parts en litigi tenen un dia de temps per nomenar un àrbitre de mutu acord i, en cas de no assolir-ho, l’endemà nomenaria l’àrbitre el govern espanyol. A partir d’aquí, l’acord pres ahir donarà deu dies per dictar la resolució que hauran d’acatar les dues parts. Aquest temps començarà a córrer a partir del moment que es notifiqui l’acord del Consell de Ministres a les dues parts.

En l’exposició feta ahir per De la Serna, el ministre va repetir una altra vegada que el govern espanyol intervenia per resoldre un problema de seguretat i posar fi a una situació que, al seu entendre, danya la imatge del país i el sector turístic. De la Serna va insistir que la intervenció del govern espanyol s’ha produït ara, un cop “ha fracassat la mediació de la Generalitat”.

Al marge de l’acord del Consell de Ministres, a les terminals del Prat ahir es va viure un altre dia de vaga indefinida sense cap tipus de repercussió en els usuaris, a causa del desplegament dels agents de la Guàrdia Civil als filtres de seguretat que han posat fi a les cues i les aglomeracions. Les esperes no es van produir ni a primera hora del matí, ja que els usuaris han deixat d’anar a l’aeroport amb hores d’antelació i ara el ritme d’arribada es fa acord amb l’horari de sortida del vol. L’única incidència es va viure a mig matí per la protesta d’una cinquantena de treballadors de la seguretat que es van concentrar, primer a la T-1 i després a la T-2, en solidaritat amb els seus companys d’Eulen.

El conflicte que s’ha encès a Barcelona i que ja ha pres als aeroports de Santiago de Compostel·la i la Corunya, amenaça d’ampliar-se també als treballadors de seguretat de les terminals aeroportuàries de Barajas, València i Alacant, segons van explicar ahir fonts sindicals.

Per frenar l’increment de la tensió, el ministre De la Serna va anunciar que s’ha decidit posar en marxa un grup de treball en què s’analitzaran les condicions de treball de la seguretat privada en diverses instal·lacions públiques, petició que van fer ahir els sindicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona