Societat

SERGI BONET

CANDIDAT A RECTOR DE LA UNIVERSITAT DE GIRONA I RECTOR EN FUNCIONS EN ACABAR UN PRIMER MANDAT

“Crec que ara no ens convé una refundació de la UdG”

“Ara el que ens convé és millorar sobre el que s’ha fet al llarg d’aquest 25 anys, reforçar la nostra identitat sobre el que hem construït i treballar per expansionar el projecte que hem consolidat després de quatre anys de treball”

“L’avaluació de la meva gestió la farà el claustre i si aquest no l’aprova plegaria immediatament”

No hem de renunciar a formar també ciutadans lliures, crítics i socialment compromesos

Sergi Bonet, candidat a rector de la UdG, en disputa amb Quim Salvi, ho té clar: és el moment de consolidar la feina feta aquests 25 anys d’història, fugint de refundacions i desplegar el seu programa , en què es posa molt èmfasi en la internacionalització.

Un nou contracte programa?
Sí, per descomptat. Aquests quatre anys hem consolidat un projecte i el que volem fer és expansionar-lo. Volem treballar en l’expansió internacional, especialment a Iberoamèrica i també amb la mobilitat internacional de tots els grups de la UdG, tots, des del PDI i el PAS fins a estudiants; el reforç en la comunicació i les relacions internacionals, l’arrelament en el territori i també la seguretat, la salut laboral i la qualitat. Amb aquests elements ja es veu algun dels punts rellevants del meu programa, que presenta propostes contrastades i viables.
Acaba de fer un repàs a les principals línies, que de fet han marcat part d’aquests quatre anys i a què ara vol donar continuïtat i reforç. Però com el definiria, el seu programa?
Com una proposta molt concreta, definida i viable. Però per definir-lo destacaria tres elements que, penso, són rellevant. El primer ve donat pel moment, el context; penso que la UdG s’ha de refermar com una universitat catalana, on els valors de la pau, la democràcia i la llibertat d’expressió són fonamentals. I cal fer-ho amb fets, com ara donant suport als encausats pels aldarulls dels 20 anys, com he fet. El segon ha de ser refermar el fort compromís amb l’educació superior, que vol dir formar molt bons professionals, naturalment, però sense renunciar a formar també ciutadans lliures, crítics i socialment compromesos. El tercer punt seria el d’una universitat fortament arrelada al territori, el que de fet ja és, però amb una gran vocació d’internacionalització. I, finalment, un element sobre el qual giren tots, treballar per incrementar el nostre finançament.
Aquest tercer no és pas menys important...
En absolut! Pensi que el percentatge que els països de l’OCDE dediquen a la universitats és d’1,22%, mentre que la Generalitat hi destina un 0,8%. Aquestes aportacions fan que estiguem molt lluny de la mitjana d’altres països europeus.
Vostè ha fet gala de la gratuïtat del estudis superiors i aquest és un punt difícil. Què creu que s’ha de fer?
D’entrada iniciar el camí cap a una rebaixa de les matrícules. La mitjana a l’OCDE pel que fa a l’aportació dels estudiants al cost de les matrícules volta el 14%, mentre que a Catalunya és del 28%. Si la Generalitat invertís l’1,22, en comptes del 0,8%, i els estudiants paguessin un 14%, només la UdG passaria d’un pressupost de 80 milions d’euros a 100 milions. Aquest seria el camí a iniciar.
Això permetria desbloquejar la contractació?
Sí, i aquest és un treball que cal fer perquè ara no podem incrementar la massa salarial. Té efectes negatius perquè no ens genera promocions ni permet un bon relleu generacional. I això és cert que no ho pot solucionar la UdG, però cal que es treballi conjuntament amb altres universitats per fer pressió i aconseguir-ho.
Més UdG o una Nova UdG?
El programa passa a contracte en el moment en què tens la confiança. L’avaluació, la farà el claustre i si aquest no aprova la gestió del rector, plegaré, com ja vaig dir en el mandat. El nostre eslògan és +UdG i per què? La UdG té una bona referència internacionalment i tenim, a més, el treball que durant 25 anys d’història han fet moltes persones, no només des del rectorat, sinó també els més de 80.000 estudiants que hi han passat. Crec que ara no toca una refundació de la UdG , no ens convé; ara el que ens convé és millorar sobre el que s’ha fet i hem construït. Com deia Mandela: “Un guanyador (i jo dic la UdG) és aquell somiador que no es rendeix”, i per això ens cal més UdG.

Un biòleg tossut
Sergi Bonet i Marull va néixer a Girona el 1960 i és pare de dos fills. Llicenciat en biologia per la Universitat de Barcelona (1982) i doctor en ciències biològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (1986), es va iniciar en la docència només d’acabar la llicenciatura, l’any 1982. El 1991 es va traslladar a la Universitat de Girona i des de 1996 n’és catedràtic d’universitat de biologia cel·lular. És l’investigador principal del grup de recerca Technosperm (biotecnologia de la reproducció animal i humana) i autor de més de cent articles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES