El baix nivell formatiu de la població de Figueres suposa un risc d'exclusió social
Hi ha un alt percentatge de ciutadans analfabets, sense estudis o amb formació primària incompleta
L'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Figueres treballa des de fa dos anys en la redacció d'un pla local d'inclusió social. S'ha completat el treball de diagnosi i el mapa de vulnerabilitat i ara s'ha de fixar el full de ruta. L'aspecte formatiu és un dels més preocupants, tenint en compte que el sector jove, fins als 35 anys, és el que té el pes demogràfic més important a la ciutat i se situa per sobre de la mitjana del país. Un dels problemes detectats fa referència a l'alt percentatge de població analfabeta, sense estudis i amb formació primària incompleta. Això obliga a prioritzar polítiques de formació i educació.
Pel que fa als centres d'educació, hi ha dos aspectes a tenir en compte: el pes important d'alumnat nouvingut, i un percentatge de l'11,1% d'alumnes amb necessitats educatives especials per dues causes: la incorporació tardana al sistema educatiu i viure en situacions socials desfavorides. També es detecta falta de places de llars d'infants de 0 a 2 anys. En aquest sentit aviat es començarà a construir una nova llar d'infants al Poblenou.
En l'àmbit social els aspectes en què cal posar atenció són: el col·lectiu significatiu de dones més grans de 75 anys que viuen soles; l'increment de famílies monoparentals, algunes de les quals són nouvingudes i que no tenen xarxa familiar; i la denúncia de situacions de violència de gènere i contra els infants.
Autònoms i desocupats
En relació amb l'ocupació de la població, la taxa és del 54%, que és una xifra similar a la del conjunt de la comarca però inferior a la de la resta de Catalunya. El 24% dels afiliats a la Seguretat Social són autònoms, amb una proporció que és superior a la mitjana del país. Com també és superior el pes de la població desocupada.
Si bé la franja de més pes demogràfic és la dels menors de 35 anys, baixa molt la franja de ciutadans entre 35 i 64 anys. També la gent de 65 a 74 anys té un pes menor que en altres territoris, ja que a Figueres suposa un 14,8 % de la població, per sota del 16,2% de l'Alt Empordà, el 15,6% de les comarques gironines i el 16,3% de la resta de Catalunya.
També en l'àmbit demogràfic, la població d'origen estranger representa un 28%, que és una proporció similar a la de l'Alt Empordà però que se situa força per sobre de la mitjana de les comarques gironines i de la resta de Catalunya.
LES XIFRES
No esperar el pla
La regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Figueres, Maria Antònia Bonany, ha explicat que, tot i que el pla no està elaborat, s'estan aplicant polítiques en la direcció que s'establirà en el document. «Des de l'oficina d'inclusió social que es va obrir el 2008 ja s'ha anat actuant. També van en aquesta línia projectes que s'executen en altres àrees municipals com les reformes a la Marca de l'Ham o al centre històric. Per tant, ja s'estan fent coses per la inclusió social», ha dit Bonany. Un dels objectius és fer una guia local amb tots els recursos socials, com s'ha fet amb la gent gran.