Societat

Prop d'un miler de persones es manifesten a Lleida per un Pacte Nacional per l'Aigua

Prop d'un miler de persones convocades per Unió de Pagesos (UP), UGT i CCOO s'han manifestat aquest Primer de Maig pels carrers de la capital del Segrià per reclamar un Pacte Nacional per l'Aigua.

L'encarregat de llegir el manifest de la convocatòria, el director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL, Jaume Lloveras, ha recordat que ''Lleida és solidària'' amb el tema de l'aigua però que hi ha d'haver una sèrie de contraprestacions com la modernització del reg dels Canals d'Urgell i de Pinyana o el fet de desenvolupar en la seva totalitat el Canal Segarra Garrigues.

La marxa ha transcorregut sense cap tipus d'incidència i amb caire festiu. Ha sortit quan passaven pocs minuts de dos quarts de dotze del migdia de la plaça del Treball i ha finalitzat a la una de la tarda a l'avinguda Francesc Macià on un escenari muntat per l'ocasió ha servit per acollir la lectura del manifest, i el cant de la Internacional i els Segadors.

Pel que fa a les declaracions dels portaveus sindicals, patronals i institucionals que han assistit a la marxa, el responsable d'Aigua a la Comissió Permanent de la Unió de Pagesos, Felip Doménech, ha recordat que ells van ser els 'impulsors' després de consensuar-ho en una assemblea que va tenir lloc fa un mes a Bell Lloc d'Urgell amb tots els regants. Segons Doménech, com que la qüestió de l'aigua 'és d'emergència nacional i sobrepassa al Govern' es va pensar en el paraigua del Compromís per Lleida per mobilitzar la ciutadania i visualitzar de forma 'positiva' que es volen trobar solucions per aquesta problemàtica.
La secretària general de la UGT a les terres de Lleida, Rosa Palau, ha assenyalat que amb la convocatòria unitària del Primer de Maig no es vol confondre a ningú sinó mostrar la 'solidaritat' de les comarques de Lleida després de la confusió que ha generat el Govern amb la qüestió de l'aigua. Palau ha insistit que d'aigua a Lleida 'no en sobra' i per això considera necessari l'impuls d'un Pacte Nacional per l'Aigua que sigui seriós.

La patronal ha estat present a la manifestació amb l'assistència del president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó, així com membres de PIMEC i la FECOM. De la seva part, Simó ha recordat que l'aigua és riquesa i que és necessària per crear treball i donar sortida a les empreses. Simó creu que tant patrons com sindicalistes 'anem al mateix vaixell' i per això ha apostat per la unió a l'hora de defensar els llocs de treball i les empreses.

El secretari general de CCOO a les terres de Lleida, Jaume Sellés, ha manifestat que la jornada d'avui ha servit per transformar la tradicional reivindicació obrera en una crida unitària per una bona gestió de l'aigua al país. Sellés ha qualificat de 'nefasta' l'actitud del Govern respecte al problema de la sequera i per això ha insistit en què una vegada s'hagi solucionat la manca d'aigua a Barcelona es plantegin mesures a nivell nacional. Sellés també ha dit que els omple d'optimisme el fet que la patronal hagi assistit a la manifestació i ho ha qualificat 'd'exemplar' a l'hora de plantejar solucions unitàries amb visió de futur.

Pel que fa a la presència institucional a la manifestació, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha recordat els paràmetres del Compromís per Lleida, centrats en la millora de les infraestructures del territori. Un fet que també ha de contribuir a l'equilibri del país, ha dit.

Així mateix, el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha qualificat d''inèdit' el fet que el Primer de Maig hagi reunit sindicats, patronal, institucions i polítics. Una unitat centrada en l'aposta pel desenvolupament de Lleida i que Gilabert espera que es repeteixi en vista al futur.

La manifestació també ha comptat amb representants polítics del PSC, ERC i CiU. No se n'han vist però d'ICV i el PP. Així mateix, i a banda de la reclamació per un Pacte Nacional per l'Aigua, també hi ha hagut les tradicionals reivindicacions de caràcter laboral. En aquest sentit doncs, s'han pogut veure, entre d'altres, blocs de treballadors i treballadores del sector de la dependència, de conductors d'ambulàncies i del sector del metall, que han reclamat millores laborals en els seus respectius àmbits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.