Escapades

Trosset de món

Rupitconserva la seva essència, amb uns 300 habitants i un paisatge en equilibri

Josep M. de Sagarra va escriure: “Rupit és un trosset de món, enfonsat al cor de les fagedes de Collsacabra, un poble d'aquells que potser d'aquí vint anys ja haurà perdut la fesomia, però ara encara aguanta amb les teulades que ballen, amb els balcons de fusta primparada, amb els carrerons de pujades i de baixades, i amb unes casetes adormides, alguna amb finestres gòtiques i la majoria del [segle] disset...” Anys després Rupit encara conserva la seva essència, amb una població d'uns 300 habitants i un paisatge en equilibri.

Un cop arribem a Rupit, una de les coses que més criden l'atenció, a banda de la bellesa de les seves construccions, és una paret que sorgeix sobre la gran penya que domina el poble. Sembla que la roca (en llatí rupes), on s'assenta el castell, és l'origen del nom d'aquest poble osonenc. Al voltant del castell de Rupit (que data entorn de l'any 1000) s'anaren construint les primeres cases. Els carrers i cases de Rupit, dels segles XVI i XVII, li donen un ambient ancestral i rústic que el fa especialment atractiu. Moltes són testimoni dels oficis que s'hi desenvolupaven. Una d'elles, la Ferreria, està reproduïda al Poble Espanyol de Barcelona.

El pont penjat, amb peces de fusta sobre la riera, uneix les dues ribes i constitueix un atractiu més per als visitants, que no poden renunciar a l'emoció de creuar un pont que penja. Un passeig pel poble ens portarà a l'església de Sant Miquel, al palau de la notaria dels Soler –amb jardí penjant–, a la capella de Santa Magdalena, a l'església romànica de Sant Joan de Fàbregues –a 4 quilòmetres– o a les masies de la Sala, el Colell o Mas Corriol. A pocs quilòmetres un conjunt disseminat de masies, conegut amb el nom de Pruit, evoca els temps en què la riquesa anava lligada a la terra. Rupit i Pruit es van fusionar l'any 1977.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS