Societat

La vaga de metges ja té data

Metges de Catalunya convoca una aturada als centres públics i privats el 15 i el 16 de novembre

El sindicat reclama, entre altres, que es garanteixi la fi de la tisorada i que els facultatius recuperin les condicions laborals i retributives del 2010

El sindicat Metges de Catalunya ha convocat una vaga als centres públics i concertats per al 15 i el 16 de novembre, en període de campanya electoral, per mostrar el rebuig a les retallades. El president del sindicat, Albert Tomàs, ha assegurat que l'objectiu és arribar a un acord abans de les jornades previstes per a l'aturada, però ha advertit que el col·lectiu no es quedarà de “braços creuats”. Tomàs ha assegurat que un dels motius de la convocatòria, entre altres, és que els han arribat “informacions” que apunten que el 2012 “es retallarà un 4,8%” el pressupost del Departament de Boi Ruiz. Altres raons per a l'aturada són el tancament d'algunes urgències nocturnes als Centres d'Atenció Primària (CAP), la reducció d'entre un 30 i un 40% de l'activitat quirúrgica als hospitals i el tancament de llits.

Per desconvocar la vaga, Tomàs ha dit que caldria la “garantia” que no disminuirà el pressupost i que es recuperaran “les condicions laborals i retributives” dels facultatius del 2010. A més, Metges de Catalunya ha fixat com a requisits per evitar l'aturada que no es facin més contractes de 25 hores setmanals als metges, sinó que siguin de 36 hores, i que els complements de jornada completa i d'exclusivitat de l'ICS se substitueixin per un anomenat d'atenció hospitalària que englobi els dos. Es reclama també que s'implanti un conveni mèdic on quedin determinades les relacions laborals dels metges, els nivells retributius i les condicions laborals.

El president de Metges de Catalunya ha explicat que la convocatòria pretén “fer seure en una taula al Departament i les patronals per debatre seriosament com aturar l'hemorràgia del sistema”. Tomàs ha reiterat que l'objectiu no és fer vaga sinó arribar a un acord en els propers vuit dies, termini que considera suficient.

La vaga va ser comunicada divendres passat al Departament d'Empresa i Ocupació, així com al de Salut i a les patronals. La convocatòria fa una crida a 16.500 facultatius, i està previst que afecti a 65 hospitals i 427 CAP.

Negociacions estancades amb l'ICS

Pel que fa a les negociacions entre els sindicats i l'Institut Català de la Salut (ICS), que pretén estalviar 45 milions d'euros en el capítol de personal abans de finals d'any, Albert Tomàs ha assegurat que la situació està estancada. El dirigent sindical ha retret a l'ICS que comencés a fer retallades sense parlar amb ells i que només els hagi cridat a negociar a l'últim trimestre, “quan veuen que no arriben”.

Metges de Catalunya és el sindicat majoritari dins dels centres públics. Segons ha explicat Tomàs, des de l'organització no han contactat amb altres sindicats, però ha assegurat que “seran ben rebuts” si es volen adherir a la vaga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.