Societat

Tarragona

Setge a la propietat

L'augment de l'IBI i de la brossa en un 9,5% marca l'inici d'un any 2012 que fiscalment castigarà els tarragonins

La cultura, els esports i les festes seran les àrees que patiran especialment les retallades

Les arques municipals de Tarragona necessiten ingressos no només per l'impacte de la greu conjuntura econòmica i per la reducció de les aportacions d'altres administracions, sinó també pels efectes de la segregació de l'antic barri de la Canonja, que en els propers quinze anys s'emportarà tot el pastís dels impostos que pagaven les empreses químiques. La pressió fiscal més forta la rebran els propietaris, ja que, després de dos anys de congelació, l'impost de béns immobles (IBI) i la taxa de les escombraries s'apujarà un 9,5%. El cop, però, sembla suau, tenint en compte que des de l'àrea d'Intervenció del consistori es recomanava que l'encariment fos del 20%. Finalment, un acord amb el PP, a l'oposició, va permetre a l'equip de govern de Josep Fèlix Ballesteros (PSC) donar llum verd a les ordenances fiscals.

L'única alegria per als tarragonins és que l'impost de circulació i la taxa de la grua –aquesta ja es va augmentar un 27% fa tres anys, i arriba als 109 euros– es mantenen igual. La resta de taxes seran un 5,4% més cares, és a dir l'IPC acumulat d'aquest any i de l'anterior. A més, en la línia de fomentar l'emprenedoria, també es deixa intacte l'impost de construccions i obres (ICIO), així com el d'activitats econòmiques. El transport per dins de la ciutat també serà més car l'any que ve, tot i que feia dos exercicis que es mantenien les mateixes tarifes. El pla de viabilitat que s'aplicarà dins de l'empresa municipal de transports (EMT) provocarà que el bitllet senzill s'encareixi 10 cèntims, i passarà de l'1,20 euros actuals a 1,30. Aquest increment, del 2,9%, serà inferior al que s'aplicarà als abonaments dels usuaris més fidels. Pel que fa a l'aigua, la tarifa també serà superior el 2012, en concret un 5% més; un fet que es repetirà a tot el país a causa de l'endeutament de l'ACA.

Menys diners a esports i a cultura

L'única partida que augmentarà el 2012 serà la destinada a serveis socials i a fomentar l'ocupació. A l'altre extrem hi ha els esports, la cultura i les festes, els grans damnificats per l'escapçada de recursos econòmics i que durant el 2011 ja n'han patit els efectes. Les subvencions al Nàstic i a l'equip de bàsquet s'han reduït enguany i el mateix ha succeït tant a les festes com en cultura. Precisament en aquest camp, els rumors que apunten a l'eliminació d'alguns certàmens o a l'escurçament de la durada d'uns altres ja circulen des de fa temps. El concurs internacional de focs, el festival de recreació històrica Tàrraco Viva o el festival de música Dixieland, entre d'altres espectacles, es podrien veure mutilats. Com a mostra de l'austeritat, la celebració de la capitalitat cultural catalana durant el 2012 no ha permès organitzar cap acte especial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella