Societat

Tarragonès

Mai no és tard per tornar a l'hort

L'èxit a Torredembarra d'uns espais de conreu per a jubilats fa que els ampliïn

Els interessats els estan construint sense cost

Quan una idea té veritable èxit, ni els problemes pressupostaris dels ajuntaments són un impediment. Com a mínim aquest és l'exemple del projecte d'horts ecològics per a jubilats que des de fa set anys té en marxa l'Ajuntament de Torredembarra en uns terrenys municipals, i que ara s'ampliaran davant de l'expectativa creada entre aquest sector de la població, amb 23 persones que esperen pacientment un torn d'ocupació que mai no els arribava. La tan esperada ampliació dels horts (instal·lats a la finca municipal de Can Dània) topava sempre amb un problema de falta de recursos a les arques de l'Ajuntament, però finalment les dues parts han trobat una sortida. Una dotzena de les persones apuntades a la llista d'espera han decidit agafar elles mateixes les eines i habilitar els nous horts fent-hi les rases i les tasques de desbrossament. A canvi, rebran un dels divuit nous horts (que s'espera que estiguin disponibles d'aquí a unes setmanes), que se sumaran als dinou que ja hi ha en marxa. L'Ajuntament, per la seva banda, s'encarregarà de fer-hi arribar l'aigua per regar.

Els futurs pagesos a temps parcial hauran de seguir, igual que els seus predecessors, un seguit de normes ecològiques fixades per la regidoria de Medi Ambient per a la gestió dels horts, com ara la prohibició de l'ús d'adobs químics (en fan servir de naturals que els proporciona una hípica) i l'ús d'un reg gota a gota. “Semblava que no, però és un sistema amb el qual es rega més i es gasta menys aigua”, comenta José Ortiz, un dels jubilats que conrea el seu petit hort des de l'inici de la iniciativa. “Vaig emigrar d'Andalusia cansat de treballar al camp recollint olives, però des que em vaig jubilar tenia ganes de tenir un hortet propi”, relata. A l'espai cedit per l'Ajuntament, en què cada usuari disposa d'uns 50 m², hi conrea verdures de temporada, que després són per a consum propi o per repartir entre la família. A banda de l'activitat diària de cura de l'hort, un altre dels beneficis ha estat la relació amb els altres usuaris de l'espai, amb els quals s'organitzen fins i tot dinars i esmorzars comunitaris. Aviat seran divuit més per a les celebracions, i l'Ajuntament espera a llarg termini poder habilitar una vintena d'horts més amb el condicionament de la resta de la finca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.