Societat

Clam per ampliar l'N-II

Unes 200 persones, algunes a peu i altres en cotxe, van participar en la protesta per reclamar a l'Estat espanyol el desdoblament de manera urgent

Van fer una marxa lenta i van tenir la via tallada durant una hora

Unes 200 persones van participar ahir al migdia en una marxa lenta per l'N-II des de Bàscara fins a Orriols per exigir el desdoblament immediat de la via. La manifestació va anar encapçalada per una pancarta en què es deia “Desdoblament de l'N-II ja” i els participants portaven senyeres i estelades. Passats deu minuts de les dotze del migdia els manifestants van començar la protesta a la sortida de Bàscara, i al cap d'una hora van arribar a una esplanada passada la sortida de l'AP-7 de l'Escala, a Orriols, on es va llegir una manifest en favor del desdoblament de l'N-II i per dir prou al dèficit d'infraestructures.

La protesta, que va anar seguida de tres tractors i una vintena de cotxes, va tenir tallada la carretera una hora. No va crear grans cues, però sí retencions, segons dades del Servei Català de Trànsit, de mig quilòmetre. Els Mossos d'Esquadra desviaven els vehicles per la carretera de Vilaür, mentre que els camions eren aturats en una àrea de servei pròxima.

La protesta estava convocada per CCOO, UGT, JERC i Esquerra, Reagrupament i SI, tot i que també s'hi van adherir l'Assembla Nacional Catalana i Unió de Pagesos.

La diputada d'ERC Teresa Jordà va parlar de “menyspreu” i “desídia” del govern espanyol pel que fa a les infraestructures a la demarcació, i va dir que l'N-II és un “greuge històric”. El secretari general d'UGT, Josep M. Àlvarez, va parlar de “situació dramàtica” de la via i va afirmar que “cal dir prou”, mentre que el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, va apel·lar a la seguretat per reclamar una solució a la via. També hi havia la secretària d'UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa; el secretari de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte; el president regional d'ERC de la federació de Girona, Josep Maria Rufí; el portaveu de les JERC Pau Presas; la diputada Carme Capdevila; el diputat de SI Toni Strubell; Mireia Mata, Joan Puig i Carles Bonaventura (Rcat), entre d'altres.

En la protesta també hi van participar els promotors de les marxes lentes que es van fer fa unes setmanes de Girona a Figueres per reclamar que es millori la carretera però que no es desdobli. Creuen que el que cal és fer passar els camions per l'AP-7. Una part dels promotors de la iniciativa, que duien pancartes de “No al desdoblament”, es queixaven que no els havien dit res sobre la marxa d'ahir.

L'escriptora Maria Mercè Roca va ser l'encarregada de llegir un manifest al final de la protesta en què es demanava “l'inici immediat de les obres de desdoblament de l'N-II i arreglar el greuge d'inversions”, així com “la gratuïtat de l'AP-7 mentre no s'hagi fet el desdoblament de l'N-II”.

Supressió de peatges

El text, que resumeix en cinc punts les principals reivindicacions dels promotors, reclama “un model de transport més homogeni igual a Catalunya i a l'Estat espanyol que passi per la supressió de tots els peatges de les infraestructures ja amortitzades” i “l'aplicació d'un nou model de transport de mercaderies i persones basat en l'eficiència” que prioritzi el corredor mediterrani. També denuncia que l'estat precari de l'N-II ha estat culpable de més de 65 morts en quatre anys..

8
adherits
hi va haver a la protesta. CCOO, UGT, JERC, ERC, Rcat, SI, l'Assembla Nacional Catalana i Unió de Pagesos.
65
morts
hi ha hagut els últims quatre anys a l'N-II. Ahir es va recordar la xifra per demostrar la perillositat de la via.

Tercer #novullpagar als peatges

Les plataformes #no vull pagar i Prou Peatges han convocat la tercera mobilització popular avui a les dotze del migdia arreu dels peatges de Catalunya per fer sonar els clàxons i negar-se a fer efectiu el pagament amb l'objectiu del “desmantellar” els peatges de Catalunya i posar fi a l'“abús que representen”.

La convocatòria és a les barreres de Vilassar (C-32), Martorell (AP-7), Mollet (C-33), Manresa (C-16), Girona sud, Figueres Sud, túnels del Garraf, Amposta-Deltebre, Ulldecona-Vinaròs, Terrassa-les Fonts i Reus. Des d'allà es convida la gent a marxar cap a Barcelona per participar a dos quarts de dues en una concentració i dinar popular davant de les torres de La Caixa. Aquesta tercera convocatòria també ha provocat la mobilització del govern. El Servei Català de Trànsit ha advertit que està tramitant un centenar de multes de l'última protesta, el 20 de maig, que poden arribar als 200 euros per haver entorpit l'accés d'altres vehicles als peatges o per haver-se parat en zones no autoritzades i haver baixat dels vehicles. Interior desplegarà avui uns 200 mossos per controlar l'operatiu.

Abertis ha xifrat l'impacte econòmic de la campanya en 180.000 euros, amb 59.996 casos d'impagament –500 diaris i el doble els caps de setmana–, fet que suposa un 0,21% del total de transaccions des del començament de la campanya, a finals d'abril. La punta més alta d'impagaments es va produir l'1 de maig, coincidint amb la primera convocatòria de protesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona