Societat

“Em sento com un peix fora de l'aigua”

Fabiana Barceló se'n torna a l'Uruguai després de viure cinc anys a Barcelona

La uruguaiana, que no ha tingut sort amb la feina, vol allunyar el seu fill del consumisme

Han marxat amb una ajuda de Càritas

“M'enduc sobretotl'estima de la gent, a Barcelona entre tots ho fem tot molt difícil”, es lamenta

“Gràcies a tots per aquests dies tan especials. Per les herbes que em curen el refredat, per les mans que m'ajuden a empaquetar i per les que duen amunt i avall el meu «enano» [...] Us desitjo a tots que tingueu la mateixa il·lusió que tinc jo ara per intentar trobar com viure d'una manera més tranquil·la [...].” Les xarxes socials via internet estan servint els últims mesos a moltes persones per comunicar que se'n van, que se'n tornen al seu país d'origen, i per agrair a les amistats que han fet durant el seu projecte migratori les estones d'escalf que han trobat al país d'acollida. En aquest cas és la Fabiana Barceló qui s'acomiada a través de Facebook: se'n va a l'Uruguai. En ple procés de fer les maletes, vendre els electrodomèstics i els mobles, i acabar d'arreglar els detalls del viatge es va posar malalta. Una prova més, segurament, que prendre una decisió com aquesta no és mai fàcil.

La Fabiana va arribar a Barcelona l'any 2007 amb un visat de turista i amb el seu fill a coll, pràcticament acabat de néixer. A final de desembre del 2010, en un reportatge en aquest diari explicava que havia deixat l'Uruguai per allunyar-se del pare de la criatura i de males companyies. També, és clar, per buscar noves oportunitats laborals. Recordava que no havia tingut precisament una infància de conte, però hi afegia que se sentia “orgullosa” d'on havia sortit. “Ja voldria per al meu fill l'espai que tenia jo per córrer o el mar que sempre era tan a prop.”

D'aquestes declaracions fa gairebé dos anys. Ara, continuava sense papers, guanyant-se la vida fent i venent arracades i penjolls d'artesania, i desvivint-se pel petit Joaquín, que està a punt de fer sis anys. Gràcies a Càritas han viscut tots dos en un petit sobreàtic de la Barceloneta pagant un lloguer reduït. Quadrar els números a final de mes? “Impossible.” Per això fa alguns dies va tornar a agafar l'avió cap a Montevideo, però amb la intenció d'intentar guanyar-se la vida al Brasil, una de les considerades destinacions per trobar noves oportunitats. “Ha arribat un moment en què em sento com un peix a fora de l'aigua”, deia pocs dies abans de marxar.

“M'ho he passat molt bé i m'enduc sobretot l'estima de la gent que he conegut a Barcelona”, explica. De totes maneres hi ha un “però”... “Però aquí –es lamenta– entre tots ho fem tot molt difícil.” En aquest “fer-ho difícil” hi inclou que calen molts diners per viure en una ciutat com Barcelona i també que es transmet “una imatge desenfocada” que fa que des de fora la gent es pensi que això és xauxa. “M'escriuen de l'Uruguai perquè els enviï una samarreta del Barça. No saben quant val una samarreta del Barça! La que du el meu fill és perquè li han regalat”, explica. I segurament tampoc no li agrada que en Joaquín, a qui ha intentat educar en l'austeritat, estigui convençut que per viure necessita la samarreta blaugrana. La Fabiana i en Joaquín s'han beneficiat d'una ajuda del programa de retorn voluntari de Càritas i ara ja són a l'Uruguai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona