Societat

medi ambient

La CE expedienta l'Estat per la MAT a Santa Coloma

Amenaça de multa per no haver fet els estudis ambientals

També obre un expedient per la mina de sal de Sallent

Les obres de la MAT a Santa Coloma de Gramenet podrien acabar amb una multa milionària. La Comissió Europea va obrir ahir un expedient sancionador a l'Estat per no haver fet els estudis d'impacte ambiental obligatoris abans de fer passar aquesta línia elèctrica de molt alta tensió “per una de les regions més poblades d'Espanya, l'àrea metropolitana de Barcelona”.

Brussel·les ha escoltat les protestes dels veïns i de l'alcaldessa Núria Parlon, que aquest dimarts passat va viatjar a la capital comunitària, i finalment ha obert una investigació pel temor que la controvertida infraestructura pugui provocar “efectes significatius en el medi ambient i les persones”. “Abans d'autoritzar un projecte, les autoritats competents han d'haver-se assegurat que s'ha fet l'estudi d'impacte ambiental corresponent i, a més, posar-lo a disposició del públic”, recorden. Parlon va considerar ahir “un triomf” l'expedient.

Però l'expedient a l'Estat, i l'amenaça de multa, és doble. També ahir, Brussel·les va obrir un procediment sancionador per un altre incompliment de la legislació mediambiental comunitària a Catalunya. Es tracta de la mina que Iberpotash explota a Sallent, al Bages, i en concret dels residus que emmagatzema sense permeabilització a la muntanya de sal del Cogulló i que estan contaminant i salinitzant el riu Llobregat. L'empresa es va afanyar a defensar-se, al·legant ahir mateix que gestiona la sal “amb les millors pràctiques possibles”, que intenta “posar-la al mercat i fer el projecte sostenible”, i que inverteix “cinc milions d'euros anuals en gestió mediambiental”.

Arran de la sospita que l'Estat “no està complint les seves obligacions” –i la Generalitat aquí no se'n salva–, Brussel·les va enviar ahir dues cartes al Ministeri d'Afers Estrangers, que és el seu interlocutor, per notificar-li l'obertura d'aquest doble expedient. L'executiu del PP té ara dos mesos de termini per respondre i donar explicacions a la Comissió Europea, que si no queda satisfeta passarà a la fase següent, li enviarà un “avís motivat” amb “proves que s'està incomplint la legislació i cometent una infracció”, tant a Santa Coloma de Gramenet com a Sallent. Si l'Estat no rectifica i continua violant la legislació europea, Brussel·les durà el cas al Tribunal de Luxemburg, que el podria multar.

LA FRASE

Ens donen la raó. La MAT no respecta les recomanacions sobre la proximitat a nuclis urbans
Núria Parlon
alcaldessa de santa coloma


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia