Osona/Ripollès

El Moianès decideix aquest diumenge si vol ser comarca

“Vol que els municipis de: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d’Oló i Sant Quirze Safaja formin part de la nova comarca del Moianès?”. És la pregunta que hauran de respondre aqu

El procés participatiu, que el vetlla un òrgan de control, es farà de les 9 del matí fins a les 8 del vespre. S’instal·laran meses als deu municipis, una per cada mil vots, i hi podran participar les persones majors de 16 anys i que estiguin empadronades en un dels pobles. Amb tot, el cens és d’unes 10.500 persones, un 80% de la població total del Moianès. L’alcalde de Collsuspina, Oriol Batlló, l’únic poble que pertany a Osona, explica que han fet una cinquantena d’actes a tot el territori a favor del sí.

De la mateixa manera que el 9N, la consulta de diumenge no serà vinculant. L’última paraula l’acabaran tenint els plens que se celebraran als ajuntaments. Caldrà veure com actuen els alcaldes, tots partidaris del “sí”, en el cas que en un municipi s’imposi el “no”. Per tant, la lectura de vots es farà de manera independent per a cada població. Això sí, en cas de donar-se un resultat negatiu, el procés per ser comarca té garantit que continuarà. Un cop s’hagi pres una decisió des dels plens, s’enviarà la petició al Parlament de Catalunya on està previst que s’aprovi via lectura única

El Moianès podria ser realitat poc després de les eleccions municipals del 24 de maig. Si esdevé comarca, tindrà un Consell Comarcal que substituirà el Consorci que actualment funciona a mig gas per culpa de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local que ha impulsat el PP. De fet, si s’ha accelerat el procés per ser comarca és, en bona part, per aquest motiu.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona