Societat

Denuncien un frau en les cotitzacions del personal temporal de Sanitat

La pràctica afectaria, segons les estimacions de SIMAP a uns 1.300 convenis des de 2011

Se'ls solament contracta de dilluns a divendres i se'ls priva del dret a ser retribuïts en els períodes de descans o vacances

El Sindicat de Metges d'Assistència Pública (SIMAP) ha denunciat hui un frau en les cotitzacions a la Seguretat Social del personal temporal contractat per la Conselleria de Sanitat, que afectaria, segons les seues estimacions, a uns 1.300 convenis des de 2011.

El possible engany té a veure amb treballadors dels departaments de Salut de l'Hospital Clínic de València i de Sagunt i hi hauria fins a cinc-cents treballadors temporals sense dret a descans retribuït ni cotització els caps de setmana i festius, segons ha informat SIMAP en un comunicat. Per al sindicat aquesta pràctica, que incumbeix a diferents departaments de salut i a totes les categories del personal estatuari com a infermeria, administratius zeladors i marmitons, és habitual i està generalitzada.

Després de l'acusació del sindicat, la Inspecció de Treball i Seguretat Social ha constatat la tramitació injustificada de baixes en dies festius i caps de setmana del personal estatutari temporal contractat per Sanitat és una pràctica continuada i habitual. Amb aquesta pràctica, a més dels perjudicis derivats de la falta de cotització en cas de desocupació o jubilació, als treballadors se'ls priva del dret a ser retribuïts en els períodes de descans o vacances.

El sindicat ha explicat com un supòsit típic el dels contractes de cinc dies de durada, de dilluns a divendres: quan arriba el divendres i tanquen la porta de la consulta, els treballadors saben que el principi del seu descans és l'inici del seu acomiadament; mentre que el dilluns succeeix al revés, ja que se'ls torna a contractar. Inspecció de Treball ha estès actes de liquidació en les quals exigeix la regularització de les quotes a la Seguretat Social no satisfetes per l'ocupador, en aquest cas la Conselleria de Sanitat, que, consultada per Efe, ha emplaçat a un pròxim comunicat sobre aquest assumpte.

En opinió del SIMAP hauria de ser la pròpia Conselleria la que hauria de procedir a abonar les retribucions als empleats amb la finalitat d'evitar que els treballadors afectats hagen de reclamar individualment els salaris deixats de percebre.

Després de les denúncies formulades per SIMAP, Treball està investigant la resta de departaments de salut de tot el territori valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia