Societat

Vida social

Erik, el primer català

El nen va néixer a l'Hospital de Figueres quan passaven set minuts de la mitjanit

Un miler de persones van anar al far de Sant Sebastià per donar la benvinguda al primer raig de sol del 2016

A Sant Feliu, 225 persones van capbussar-se al mar

La prova ‘màgica' per predir el temps torna a marcar pluja

A Santa Pau provende donar caire científic a la prova ‘màgica' de la ceba que endevina el temps

El primer nadó nascut a Catalunya aquest 2016 es diu Erik i va néixer a l'Hospital de Figueres quan passaven set minuts de la mitjanit. Va ser un part natural i en el moment de sortir el nen pesava 3,990 quilos. Els pares, l'Ana i l'Alberto, són d'origen bolivià, han viscut durant quinze anys a Figueres i fa tres mesos que resideixen al municipi d'Espolla. Tenen dos fills més, una nena de 8 anys i un nen de 6, “que estaven molt il·lusionats amb el naixement d'un nou germanet, sobretot la nena, a la qual li hauria agradat que hagués nascut uns dies abans, perquè tenia moltes ganes de veure'l”.

El conseller de Salut en funcions, Boi Ruiz, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, van visitar ahir el nadó i van lliurar un ram de flors a la mare. Durant la trobada amb els mitjans, Ruiz va comentar que “cal recuperar les taxes de natalitat que hi havia a Catalunya fa anys”, ja que el país té actualment una població altament envellida, com la majoria de països europeus. Per la seva banda, Felip es va mostrar molt satisfeta que el primer català sigui d'una família establerta a Espolla. Entre els molts obsequis que la família va rebre, hi ha el de CaixaBank: una Llibreta Estrella Super3 amb 2.000 euros.

El primer dia de l'any es duen a terme a la demarcació de Girona moltes activitats populars, entre les quals hi ha el primer bany ganxó, la rebuda del primer raig de sol de l'any al far de Sant Sebastià i al cap de Creus, i la primera ballada de sardanes de l'any, a Lloret de Mar, entre d'altres.

Un total de 225 persones es van inscriure per participar en el primer bany de l'any a la platja de Sant Feliu de Guíxols, organitzat pel Club Aquàtic Xaloc i el Centre Excursionista Montclar, amb la col·laboració de l'Ajuntament. La bonança meteorològica de les últimes setmanes feia preveure que la participació aquesta vegada podia ser rècord, però al final el dia va començar gris i ennuvolat, una situació que va deixar la temperatura ambient més baixa, entre catorze i quinze graus. Aquestes magnituds coincidien amb les de l'aigua del mar, superior aquest cop a les mitjanes habituals. Però la majoria dels banyistes, com que no feia sol, no van allargar gaire la capbussada i es van quedar a pocs metres de la sorra.

Al far de Sant Sebastià un miler de persones es van reunir per donar la benvinguda al primer raig de sol del 2016. S'hi van ballar sardanes i es van repartir més de cent litres de xocolata desfeta.

La tradicional prova de la ceba per endevinar el temps, un mètode ancestral, va donar com a resultat que el 2016 serà un any plujós. Aquesta vegada, els artífexs de “la prova màgica” al bar Can Pauet de Santa Pau van voler afegir un valor científic al sistema de predicció, per determinar si l'aigua que s'afegeix a les clovelles de la ceba salades prové de l'atmosfera o de la mateixa ceba. Per fer la comprovació, van pesar una a una les clofolles abans i després de la nit de cap d'any. La conclusió: l'aigua surt de la ceba, perquè el pes no ha variat.

Campanades a la catedral
Centenars de gironins van rebre el nou any amb el repic de campanes de la catedral de Girona, que va ser amenitzat per una orquestra que va tocar fins a la matinada.
Sardanes a Lloret
De revetlles, aplecs i sardanes, se'n van fer a diferents indrets. A Lloret, per exemple, es va donar la benvinguda al primer raig de sol de l'any ballant sardanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES