Societat

Societat

Notàries de proximitat

Les dones, amb un 54,5%, superen per primer cop els homes en la promoció de 90 notaris que han superat les últimes oposicions, fetes a Catalunya

“Hem de ser properes amb la gent”, diuen tres professionals en espera que els assignin destí

Com s'imaginen un notari? D'uns 60 anys, cabells blancs i posat seriós i distant? La majoria són així, però les dones joves empenyen amb força en aquest ofici de donar seguretat jurídica a tot document
i transacció. Per primera vegada, les dones (54,5%) superen els homes (45,5%) en la promoció de 90 notaris de l'Estat que han aprovat les darreres oposicions, fetes a Catalunya després de quinze anys.

El Col·legi de Notaris de Catalunya –on van tenir lloc les oposicions, amb 831 opositors, que van acabar el febrer passat– va organitzar recentment les Jornades
de nous notaris
per als que van superar els quatre exercicis eliminatoris per a l'accés a la professió. Les bessones Ana i Laura Nogales, de 24 anys i de Barcelona, van aprovar aquestes duríssimes oposicions amb només dos anys i mig de preparació –la mitjana són cinc anys– a l'Acadèmia Notarial de Catalunya, compartint notari preparador. “Tot és organitzar-te i estudiar deu hores al dia”, explica Ana Nogales, que assegura que “el tracte amb la gent” és el que la va captivar per fer colzes i superar l'oposició després de la carrera de dret. “Et fas com una bombolla per assolir el teu repte”, afegeix Carlota Royes, veïna del Vendrell de 28 anys i de pare notari. Totes tres comparteixen un secret: fer esport les ha ajudat, i força, a desentumir el cos i a reanimar les neurones per tornar a emprendre el feixuc estudi de lleis i normativa.

Per què ara hi ha més dones que superen les oposicions a notari? “És una qüestió de caràcter: som més organitzades i més pacients per aconseguir el nostre objectiu”, manifesta Laura Nogales. “I tossudes!”, afegeix Royes rient, tot i que no amaga que el primer d'aquesta oposició ha estat un noi. Les tres noves notàries esperen un destí, que se sortejarà en funció de la nota obtinguda entre les vacants que hi hagi a tot l'Estat espanyol. Expliquen que prefereixen començar de zero elles soles en lloc de compartir despatx amb un altre professional, i si pot ser “en un poble petit per formar-te i poder-te equivocar”. A l'estiu sabran el destí que els ha tocat, i entre setembre i octubre hauran de buscar local, muntar la notaria i contractar els professionals que necessiten.

I quines qualitats han de tenir els notaris? “Hem de ser properes, a més de donar seguretat jurídica; som servidors públics”, reivindica Carlota Royes. “Sí, ser professionals amb humilitat, i no mentir mai”, assegura Ana Nogales, que
ja es veu presentant-se com a nova notària del poble al forn i a la farmàcia del barri, a més d'immobiliàries i bancs. “Si una persona ens diu que vol donar un poder general, li hem de dir que la poden arruïnar, que pot donar poders parcials”, indica l'Ana amb ímpetu.

Les bessones Nogales i Royes van participar en les jornades per a nous notaris, en què es van tractar temes tan actuals com el blanqueig de capital, l'organització notarial i la projecció professional. Guzmán Clavel Jordà, notari de Mataró i director de les jornades, assegura: “Després d'aquesta voràgine immobiliària, semblava que els notaris no havíem fet bona feina i hem reflexionat: hem d'estar més a prop del consumidor, del més feble”, assenyala. Clavel també constata un canvi d'actitud del client a la notaria: “Ens pregunten més.”

2,6
anys d'estudi
han destinat les germanes bessones Ana i Laura Nogales per aprovar les dificilíssimes oposicions a notari. La mitjana per superar una oposició és de cinc anys, el temps que hi va destinar Carlota Royes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia