Societat

universitats

recerca

La UdG injectarà 5 milions d'euros als grups de recerca

Dotarà tots els grups de recerca amb més recursos per poder buscar finançament

La Politècnica impulsa un ambiciós pla per formar estudiants a les empreses

Es contractaran cent experts per buscar finançament

L'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Girona (UdG) posarà en marxa el curs vinent un nou i ambiciós programa amb l'objectiu de millorar la inserció laboral de qualitat dels seus estudiants per mitjà d'unes pràctiques externes de llarga durada en empreses de l'entorn territorial. Comexi i Tavil són les dues primeres que s'han afegit a aquest programa, anomenat Estades Duals Integrades: Formació i Inserció (Edifi), que s'anirà ampliant en edicions posteriors. Però les novetats no acaben aquí; si la conferència de premsa d'ahir, a la seu del rectorat, havia de servir inicialment per exposar aquest projecte, el rector de la UdG, Sergi Bonet, va voler fer un pas més i va avançar un segon i també ambiciós programa: injectar a partir del curs vinent cinc milions d'euros als grups de recerca i contractar experts per ajudar-los a buscar finançament, en el que va dir que era una experiència pionera en el sistema universitari públic.

Aquest recursos econòmics, segons el rector, han de permetre contractar un centenar de professionals –com ara gestors o investigadors amb experiència en el mercat– que hauran de connectar aquests grups de recerca a la societat i a les empreses. En resum: buscar finançament, generant més recursos per a aquests grups, ja sigui mitjançant subvencions de les institucions o la col·laboració amb el teixit socioeconòmic. Aquests experts es contractaran per mitjà d'un concurs públic. Tot plegat, segons Bonet, emmarcat en un pla que vol posar aquesta universitat perifèrica en el mapa, en el marc d'una important aposta per la internacionalització (vegeu peça).

Aquests dos projectes, diu Bonet, disposaran, a més, d'una aportació també suplementària d'1,5 milions d'euros que han de servir per dur a terme accions per millorar la qualitat de la docència. En total, 6,5 milions d'euros.

Formació dual a l'EPS

La presentació d'ahir, doncs, va ser el marc perfecte per mostrar la col·laboració iniciada des de fa anys però ara reforçada amb el teixit econòmic. L'acte va reunir el director de l'EPS, Joaquim Salvi; el president del Patronat de la Politècnica, Jaume Juher, i, en representació de les empreses, Xavier Pagès (Comexi) i Lluís Vilanova (Tavil).

Els representants de les dues empreses, que en un primer estadi agafaran quatre estudiants, amb la voluntat d'anar-ho ampliant, van destacar que la iniciativa permetrà d'aconseguir millorar la formació dels estudiants i dotar-los d'experiència, fets indispensables per aconseguir feina.

El rector va explicar que aquesta aportació extraordinària s'ha aconseguit arran d'haver tancat l'exercici del 2015 amb un romanent de 6,5 milions d'euros. L'any passat, la universitat va aprovar un pressupost de 88,2 milions d'euros i ha aconseguit estalviar sobre el que havia previst gastar. Bonet va explicar que aquest estalvi s'ha aconseguit sense afectar cap aspecte de la docència, incidint en temes com ara el consum o, fins i tot, la neteja. El rector, però, va destacar que aquesta nova via que s'enceta, gràcies a aquest estalvi, s'aplicarà durant el temps que ell i el seu equip liderin la UdG, però que en cap cas hipotecarà altres equips. A més, Bonet va exposar, reforçant la seva gestió, que des que ell i el seu equip lideren la universitat cada exercici s'ha aconseguit tancar en números verds –com també va passar amb l'anterior rectora, Anna Maria Geli–. L'any anterior, el 2014, el superàvit ja va ser de cinc milions d'euros. Precisament, Bonet va presentar ahir la liquidació de pressupost al Consell Social.

LES XIFRES

5
milions d'euros
per als grups de recerca en recursos per poder buscar finançament.

LES FRASES

1,5
milions d'euros
és el que ha decidit aportar de més la UdG en un programa de millora de la docència.
És un vehicle que uneix i retroalimenta les necessitats de l'empresa i les de les universitats
Xavier Pagès
Representant de l'empresa COMEXI
Volem ajudar que els alumnes assoleixin un tema, ara mateix, vital per buscar feina: experiència laboral
Lluís Vilanova
representant de l'empresa TAVIL
La Politècnica vol rellançar les pràctiques, però ara durant el mateix curs acadèmic
Joaquim Salvi
Director de l'escola politècnica
Internacionalització

Expansió a la Mediterrània occidental, a Iberoamèrica i a l'Àsia

La Universitat de Girona, en el marc del seu projecte d'internacionalització, té un objectiu clar: Iberoamèrica, amb l'establiment de relacions amb una xarxa de 37 universitats. També, però, inicia l'expansió cap a l'Àsia, especialment la Xina, a més de la implantació de la tercera llengua, segons destaca el rector, Sergi Bonet.

Un dels projectes més ambiciosos que s'estan treballant, i que ja està en fase de converses, és la implantació a Girona de l'institut Confuci, que existeix a Barcelona, Lleó, València, Madrid, Granada i Las Palmas. Aquest té com a objectiu promoure la cultura xinesa i l'ensenyament del xinès al món. La seva seu és a Pequín i el controla l'Oficina del Consell Internacional de la Llengua Xinesa. Però no només es promociona la llengua, sinó l'activitat empresarial, amb la preparació per a la realització d'estudis a la Xina per mitjà de treballs concrets, a més de diferents especialitats, com ara traducció i interpretació, turisme, comerç, banca i, fins i tot, medicina tradicional xinesa, entre d'altres.

I, en tot aquest procés, la UdG impulsa la creació de l'Agrupació d'Universitats del Mediterrani Occidental, que, en un primer inici, i segons el conveni que se signarà divendres vinent, estarà constituïda, a banda de la UdG, per les universitats de Gènova, les Illes Balears i la Universitat Euromediterrània de Fes (Marroc).

Formació dual

Facilitar la recerca de treball amb experiència

La UdG no només vol formar, sinó que vol ajudar els graduats a tenir experiència laboral que els permeti accedir al mercat laboral. És aquest el sentit del programa Estades Duals Integrades: Formació i Inserció (Edifi), que impulsa l'EPS. L'objectiu és que empreses i estudiants, de tercer i quart del grau, rebin informació pràctica, facilitada per l'empresa. La novetat d'Edifi és que el període de pràctiques serà dilatat en el temps (600-750 hores) i tindrà lloc durant el curs acadèmic. Per tant, seran compatibles amb els estudis de grau i de màster. A més, aquesta estada es podrà prolongar al llarg dels diversos cursos en què l'estudiant estigui vinculat a la Politècnica. El programa estarà obert a tots els alumnes de grau i màster que hagin superat el 50% dels seus estudis i que reuneixin les característiques i aptituds consensuades entre la universitat i cada empresa. L'estada, que serà remunerada, respondrà a un pla de treball.

Docència

Aposta per reforçar la formació continuada

L'equip del rectorat s'ha proposat destinar més recursos a millorar la docència, a crear una xarxa que reforci els projectes d'internacionalització i a ajudar els graduats a trobar feina, però, a més, vol facilitar més la formació. En aquest sentit, Bonet va explicar que cal ser fidel a la declaració de Bolonya i facilitar que les classes dels graus siguin semipresencials. Aquest esperit, que segons Bonet no es compleix en el sistema universitari de l'Estat, no ajuda a tenir una formació continuada, tot al contrari. Bonet també va voler remarcar que una de les missions de la universitat ha de ser garantir la transferència del coneixement i, per això, han decidit prioritzar aquest àmbit. Bonet no es va estar, a més, de fer més crítiques i va carregar contra la Generalitat perquè “no destina ni un euro” a aquest objectiu. “El govern ens fa l'encàrrec de vetllar per la transferència del coneixement però no ens dóna ni un euro de finançament”, va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia