Societat

Els ajuntaments podrien cobrar per netejar les urbanitzacions

La consellera d'Agricultura avança que es vol dotar els consistoris d'una taxa per al manteniment de franges

El pla contra incendis forestals puja a 16 milions, un 4% més

El debat sobre la importància que el govern català pugui aprovar un nou pressupost es va traslladar a la comissió d'Interior del Parlament d'ahir a la tarda, en què els consellers d'Agricultura i d'Interior, Meritxell Serret i Jordi Jané respectivament, van informar sobre la campanya de prevenció d'incendis d'aquest estiu.

Serret va explicar que els comptes del 2017 són cabdals, entre altres coses, perquè en les mesures fiscals i financeres que els acompanyen hi ha un apartat en què es dotarà els ajuntaments de la capacitat de cobrar una taxa per a la neteja de les franges de les urbanitzacions, quan els privats no compleixen aquestes mesures de prevenció ni amb els ajuts econòmics. “Preferim les taxes a la sanció com han proposat”, va assegurar la consellera, que, a part del suport a les entitats locals, vol mantenir les cremes controlades i la neteja de perímetres d'infraestructures com a accions de control.

Pel que fa a la campanya de prevenció –que s'inicia el 15 de juny i finalitzarà el 15 de setembre–, Agricultura destina 15,5 milions d'euros, i 38 persones se sumen als 500 agents rurals, a més de les 7.600 persones voluntàries, que integren les 305 Agrupacions de Defensa Forestal, repartides en 668 municipis que vigilen 1.750.000 hectàrees, i que tindran pressupost d'1,5 milions d'euros per equipar-se.

Per la seva part, el conseller d'Interior va detallar que per aquesta campanya s'hi destinaran 16 milions d'euros, un 4,8% més que l'anterior, ja que s'apuja un 1% la retribució al cos de Bombers i es vol contractar més personal.

En aquest sentit, Jordi Jané va exposar que el pla estratègic d'inversions als parcs i al personal del cos de Bombers, per enllestir el 2020, “ja s'ha començat amb la convocatòria de 153 places de bombers d'escala bàsica, i 350 places de bomber voluntari, passada l'actual campanya”. Els grups de l'oposició van demanar-li més mitjans materials i formació per als bombers, i Jané va contestar-los que per a tot això cal un nou pressupost a la Generalitat.

LA XIFRA

845
professionals
s'incorporen a la campanya forestal del 2016, en què hi haurà 4.929 persones i 36 mitjans aeris.

LA FRASE

Els bombers tindran nous equips a principi del 2017, i hem iniciat el pla estratègic d'inversions al cos
Jordi Jané
conseller d'interior

Nou decret de prevenció i agents rurals “essencials ”

La consellera d'Agricultura també va avançar ahir a la comissió d'Interior que el seu departament treballa en l'elaboració d'un nou decret de prevenció d'incendis forestals, que refondrà i actualitzarà la normativa actual, ja que, segons va afirmar, “ara hi ha normes disperses i textos poc clars”, i la nova norma es pretén que sigui “més efectiva i adaptada a les necessitats actuals del territori”. Meritxell Serret va afegir que es vol aprovar el nou decret en aquesta legislatura.

La consellera va assegurar que el seu departament “vol lluitar contra els incendis a partir d'un model català propi, adaptat a les especificitats del territori i a l'evolució del medi, perquè la millor política de prevenció d'incendis és la gestió forestal”. Va detallar que l'any passat el 42 % dels incendis van ser per negligència; un 22%, intencionats; un 14%, sense causes clares, i un 13%, per la natura. També va anunciar que, com el cos de Bombers, el govern català vol tirar endavant un pla estratègic per potenciar el cos d'agents rurals per tal que siguin qualificats de “cos essencial” per facilitar la seva contractació, fomentar la seva especialització i amb càrrecs, i convocar quinze places de sotsinspectors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES